Ultima săptămână înaintea Paștelui este extrem de importantă pentru credincioși. Supranumită și Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, această perioadă are o mare încărcătură emoțională și este caracterizată prin slujbele nocturne, numite Denii.

Citeste si: Cum se fac sarmalele de Paşte? Reţeta tradiţională

Deniile încep după Duminica Floriilor și se încheie în Vinerea Mare, iar denumirea lor provine din termenul "vdenie", care înseamnă slujbă nocturnă.

Ce semnificație are fiecare slujbă

În Săptămâna Mare, Deniile încep la ora 18:00, cu mici modificări în funcie de parohie și regiune. În fiecare zi este amintită câte o învățătură, iar fiecare Denie are specificul său.

Citeste si: Mesaje cu Hristos a Înviat! Urări de Paşte pentru 2022

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Slujba de luni seara, Lunea Mare, amintește credincioșilor de Patriarhul Iosif, vândut de frații săi.

În seara de marți este amintită povestea celor zece fecioare, cinci dintre ele reprezentând egoismul, iar celelalte milostenia.

Citeste si: Calendar ortodox 18 aprilie 2022: Ce sărbătoare este azi, în Lunea Mare?

În seara de miercuri este amintită povestea femeii plină de păcate, care a uns cu mir picioarele lui Iisus, iar în seara de joi, Joia Patimilor, se preaslăvesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce din altarul bisericii.

Alimentele care nu se consumă în Săptămâna Mare

Vinerea Mare, momentul în care se trece și pe sub Sfântul Aer, este caracterizată prin pomenirea patimilor Mântuitorului Iisus Hristos. Indiferent dacă este sau nu ținut postul Paștelui, în Săptămâna Mare sunt interzise anumite alimente care au legătură cu suferințele Mântuitorului.

Citeste si: Vinerea Mare, zi liberă în 2022: Calendarul sărbătorilor legale

Astfel, credincioșii nu au voie să mănânce urzici și să consume oțet deoarece acestea au legătură cu patimile lui Iisus Hristos, fiind bătut cu urzici în momentul în care a fost răstignit pe cruce, iar rănile i-au fost stropite cu oțet. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si