La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm pește/ ”Refuzați să cumpărați pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale”
Deoarece cu ocazia Bunei Vestiri Biserica acordă dezlegare la pește, reprezentanții ANPC atrag atenția asupra aspectelor pe care ar trebui să le aibă în vedere credincioșii atunci când cumpără pește de la magazine sau piețe.

Trebuie să se acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru formarea unei prime aprecieri asupra gradului de prospețime a acestuia
[Sursa foto: Paul Anghel - Facebook]In articol:
- Aspectul exterior al produsului și mirosul lui, elemente importante
- Atenție la ambalajul produselor din pește
Buna Vestire, sărbătoare care are loc pe data de 25 martie a fiecărui an este una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, vin și untdelemn.
Aspectul exterior al produsului și mirosul lui, elemente importante
”Pentru ca peștele și produsele din pește să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., acum, când ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri și a Floriilor, momente în care peștele este alimentul principal al mesei, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi”, a spus acesta în postare.
La cumpărarea peștelui și produselor din pește, ar trebui solicitat și păstrat bonul de casă
În primul rând trebuie să se acorde o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru formarea unei prime aprecieri asupra gradului de prospețime a acestuia.
De asemenea, Paul Anghel a atras atenția că nu trebuie să achiziționăm produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi.Citește și: Calendar ortodox 26 martie 2023. Ce sărbătoare mare este duminică, după Buna Vestire
Un alt sfat este refuzarea achiziționării peștelui și produselor din pește pentru care aveți îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare. Important este de urmărit modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și refuzarea cumpărării peștelui și produselor din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită.
Atenție la ambalajul produselor din pește
În postarea publicată de Paul Anghel acesta a spus că la cumpărarea peștelui și produselor din pește, ar trebui solicitat și păstrat bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, se dorește reclamarea calității produsului.
Nu trebuie să achiziționăm produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi
De asemenea, nu ar trebui achiziționate produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului și nici produsele la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.
Citește și: Buna Vestire 2023, zi cu dezlegare la pește. Trei rețete perfecte cu pește pentru 25 martie!
”O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului, pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, a mai precizat Paul Anghel pe pagina de Facebook.