Loboda. Ce sunt, de fapt, frunzele de lobodă și ce conțin
Loboda este una dintre verdețurile de primăvara care deschid sezonul salatelor, unei alimentații mai ușoare, mai naturale si mai benefice pentru organism. Află ce sunt frunzele de lobodă și ce conțin acestea.
Frunzele de lobodă sunt bogate în vitamine și minerale, printre care vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu. Acestea sunt și o sursă importantă de proteine și fibre.
Ea este una dintre cele mai vechi plante consumate de Homo sapiens, încă din preistorie. Cercetările arheologice din nordul Europei (cultura Ertebølle, circa 5300 îen – 3950 îen) au atestat folosirea lobodei sălbatice încă în Paleolitic. Frunzele, după cum spuneam, au un gust ușor sărat și plăcut acrișor.
Se folosesc imediat ce au fost culese, sau cumpărate.
Loboda. Efecte benefice
Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de conținutul de antioxidanți, utili în prevenția cancerului si a îmbătrânirii premature. Vitamina C prezenta in concentrație foarte mare susține sistemul imunitar si susține regenerarea celulara, iar vitamina K favorizează fixarea calciului in organism.
Este si un excelent diuretic, favorizeaza urinarea si eliminarea toxinelor din organism.
Atentie, insa, in cazul persoanelor care sufera de litiaza renala sau guta, fiindca loboda contine acid oxalic, o substanta daunatoare acestora.
Daca vrei sa slabesti, loboda iti poate fi aliat de nadejde. Proteinele, mineralele si vitaminele care se regasesc in frunzele de loboda pot regla reactiile enzimatice ale organismului, stimuland astfel metabolismul si accelerand arderea caloriilor.
Totodată, și sistemul imunitar poate fi sustinut prin consumul de loboda, aceasta avand de doua ori mai multa vitamina C decat o lamaie sau un kiwi.
Loboda este benefica si pentru vederea ta. Bogata in caroteni si antocianine, loboda iti poate reduce riscul de cataracta sau glaucom. Mai mult decat atat, datorita antioxidantilor care se regasesc din belsug in aceasta planta, si riscul de degenerescenta maculara este redus.
Cum se păstrează loboda
Frunzele de lobodă se pot congela fără probleme, în recipiente închise ermetic, căci își păstrează atât proprietățile, cât și gustul. Pe vremuri, loboda era conservată pentru iarnă în borcane, care se țineau în cămarile reci: frunzele erau așezate în straturi despărțite de un strat de sare grunjoasă.
Specifică și bine-cunoscută spațiului românesc rural, loboda este consumată cel mai adesea în ciorbe, borșuri sau plăcinte. Dar, în stare proaspătă, ea conține de două ori mai multă vitamina C decât lămâia. Acest aport de vitamine este redus prin fierbere. De aceea loboda este mult mai benefică în salate sau garnituri negătite. Pe lângă o listă consistentă de vitamine și minerale, loboda este detoxifiantă și antioxidantă.