VIDEO-Ministerul Sănătății spune că nu a fost înregistrat niciun caz de variola maimuței în România

Ministerul Sănătăţii transmite că pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuţei sau suspiciune de îmbolnăvire, femeia de 50 având varicelă.

Author: Diana Puiu duminică 22 mai 2022 , 13:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Sănătății face precizări legate de cazul de la Rădăuți, Suceava, cu privire la o femeie de 50 de ani care ar fi fost suspectă de variola maimuței.

Citeste si: Joe Biden, anunț dur pentru omenire: „Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de focarul de variolă”

”Cazul de la Rădăuţi este din punct de vedere clinic şi epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform şefului secţiei de boli infecţioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Variola maimuţei: Peste 80 de cazuri confirmate în 12 ţări

”Variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei”, a mai precizat instituţia citată.

Recomandările Ministerului Mediului

Totodată, Ministerul Sănătății răspunde la o serie de întrebări care să liniștească populația cu privire la variola maimuței.

”Mai multe ţări din regiunea europeană a OMS au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimutei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022. Acesta nu este un eveniment obişnuit. În afară de unul, toate celelalte cazuri raportate recent nu au călătorit într-o zonă endemică. Acest lucru este neobişnuit şi de aceea sunt în curs de desfăşurare investigaţii suplimentare pentru a determina sursa probabilă şi amploarea infecţiei pentru a limita răspândirea ulterioară. OMS colaborează cu ţările în cauză, facilitând schimbul de informaţii şi sprijinind supravegherea, testarea, prevenirea infecţiilor, managementul clinic, comunicarea riscurilor şi implicarea comunităţii”, a transmis, duminică, Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Întâlnire de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în urma celor 100 de cazuri de variola maimuței

Instituţia preia recomandările OMS şi precizează că ”oricine are contact apropiat cu cineva cu variola maimutei se poate infecta”.

”Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat. Majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obisnuite. Simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupţii cutanate şi leziuni la nivelul organelor genitale şi anusului. Erupţia cutanată sau leziunile pot fi însoţite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflaţi şi leziuni la nivelul gurii şi ochilor. Majoritatea pacienţilor se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeste si: Variola maimuței se extinde în Europa. Alte două țări au confirmat azi primele cazuri


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si