Alegerea făcută de Rusia de a declanșa războiul împotiva Ucrainei a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre și a Sud-Estului Europei, a declarat premierul României, care consideră că este necesară coordonarea în regiunea Europei de Sud-Est.

Citeste si: Anonymous: ”Guvernul ungar și premierul Viktor Orbán continuă să acționeze ca un cal troian al Kremlinului în Europa”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România a luat act de presiunile maligne ale Rusiei şi de influenţa sa în regiune, iar una dintre direcțiile de acțiune trebuie să fie combaterea narativelor

false ale Rusiei.

Citeste si: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, anunţă o relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitală

"Avem nevoie de apărare mai puternică şi de descurajare mai eficientă şi avem nevoie de o rezilienţă mai mare a societăţii şi a infrastructurii pentru o securitate mai bună. Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei şi de influenţa sa în regiune. Am decis să contracarăm prin creşterea rezilienţei noastre. Asta include reducerea dependenţei de energia rusească, combaterea narativelor false ale Rusiei, mai multă protecţie cibernetică şi o creştere a comerţului între noi", a afirmat Ciucă.

Citeste si: Ce ar putea câștiga China dacă va susține războiul din Ucraina

Premierul Nicolae Ciucă a participat la o conferinţă de presă comună cu premierii Bulgariei, Macedoniei de Nord şi Muntenegrului. 

Nicolae Ciucă: "Avem nevoie de coordonare în această regiune" 

Șeful Guvernului de la București a declarat că alegerea făcută de Rusia de a declanşa războiul împotriva Ucrainei a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre şi sud-estul Europei. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”- antena3.ro

Citeste si: Surse: Cine va fi premierul României în guvernarea PSD-PNL-USR-UDMR. Primele decizii luate în urma negocierilor- stirileprotv.ro

Citeste si: Gafa unui oficial rus din Apărare: i-a urat unui soldat, pe patul de spital, "să se pună pe picioare". Tânărul și-a pierdut piciorul în război

"Avem nevoie de coordonare în această regiune, iar astăzi am făcut exact acest lucru. Lucrul împreună este o abordare-cheie în managementul conflctului. Tocmai de aceea, împreună cu colegii mei, am decis să ne menţinem orientarea strategică fermă către valorile euroatlantice. Astăzi am discutat cum să dezvoltăm cooperarea noastră ca aliaţi ai NATO astfel încât să încurajăm, să întărim postura de apărare şi descurajare a NATO pe flancul estic", a afirmat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă a participat luni, la Sofia, la reuniunea şefilor de Guvern ai statelor NATO din Europa de Sud-Est.

Întâmpinarea prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, de către prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

[Sursa foto: Guvernul României]

Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la reuniunea șefilor de Guvern ai statelor aliate NATO din Europa de Sud-Est

[Sursa foto: Guvernul României]

Discursul integral al premierului Nicolae Ciucă, la Sofia

Redăm mai jos discursul intergral al premierului României, susținut luni 28 martie la Sofia: 

"Doamnelor și domnilor,
Îmi face plăcere să-mi reîntâlnesc colegii Zdravko, Kiril și Dimitar  aici, la Sofia, și aș dori să-i multumesc prietenului meu, Kiril, pentru organizarea acestei întâlniri și pentru ospitalitatea sa. Întâlnirea de astăzi ne-a creat ocazia de a adânci, la momentul potrivit, consultările asupra privind consecințele invaziei Rusiei în Ucraina asupra securității din Europa de Sud-Est.

Aceste discuții au loc la timp, imediat după summitul NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută.

Alegerea făcută de Rusia de a declanșa războiul împotiva Ucrainei a afectat grav climatul de securitate în regiunile Mării Negre și a Sud-Estului Europei. Coordonarea în regiunea Europei de Sud-Est este o necesitate și reprezintă exact ceea ce am făcut astăzi.

Lucrul împreună este o abordare cheie în conflict management. Tocmai de aceea, împreună cu colegii mei, am decis să ne menținem orientarea strategică fermă către valorile euro-atlantice.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din afara țării! Ce document important trebuie depus până pe data de 31 decembrie- kfetele.ro

Citeste si: Unde locuiește Fuego și ce spun vecinii despre el: "Dacă te întâlnești cu el, vorbește cu toată lumea”- radioimpuls.ro

Citeste si: Analiză BBC: „României i-a trecut glonțul pe la ureche”. De ce au rezonat, totuși, românii cu mesajele bizare ale lui Călin Georgescu- antena3.ro

Astăzi am discutat despre cum să dezvoltăm cooperarea noastră ca aliați NATO pentru a întări postura de apărare și descurajare a NATO pe Flancul Estic. Țările noastre au deja o expertiză puternică în ceea ce privește cooperarea regională în domeniul apărării, care poate fi capitalizată în această direcție. Am invitat aliații să contribuie la structurile NATO de pe teritoriul nostru.

Nu ne îndoim că Rusia este astăzi cea mai serioasă amenințare la adresa securității noastre comune. Avem nevoie de apărare mai puternică și de descurajare mai eficace și avem nevoie de reziliență mai mare a societății și a infrastructurii pentru o securitate mai bună. Am luat act de presiunile maligne ale Rusiei și de influența sa în regiune. Am decis să o contracarăm prin creșterea rezilienței noastre. Asta include reducerea dependenței energetice de Rusia, combaterea narativelor false ale Rusiei, mai multă protecție cibernetică și o creștere a comerțului între noi.

Am arătat o abordare constructivă în ajutorarea partenerilor noștri like-minded pentru a face față consecințelor acestui război neprovocat, lansat de Rusia. Ucraina este într-o situație critică. O atenție special trebuie acordată Republicii Moldova, care se confruntă cu crize suprapuse. Criza refugiaților a testat la maximum capacitatea de reziliență a instituțiilor de stat și problemele economice generate de război.

În același timp, tot sprijinul nostru se îndreaptă către Muntenegru pentru a crește ritmul reformelor în conformitate cu stadiul avansat pe care-l are în drumul către statutul de membru.

Cred că întâlnirea de azi de la Sofia ne-a făcut pe toți să mergem către o cooperare mai puternică în această parte a Europei. Am fost cu toții de acord să continuăm pe acest drum și să ne confruntăm împreună cu amenințările la adresa securității noastre comune.

De asemenea, aș dori să menționez că ceea ce v-au împărtășit colegii, Kiril, Zdravko și Dimitar s-a discutat și va continua să se discute în cadrul întâlnirilor noastre bilaterale de astăzi. Desigur, ne vom strădui să găsim soluții pentru a-i asigura pe cetățenii noștri că vom face față tuturor acestor crize, creșterii prețurilor la energie electrică, gaze naturale și de asemenea, amenințării care se prefigurează a deveni această problemă alimentară. Îți mulțumesc foarte mult, Kiril, te aștept în vizită, în România", a declarat premierul Nicolae Ciucă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si