Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 30 iunie, o ordonanță de urgență care prevede reguli mai dure privind acordarea concediilor medicale, în contextul creşterii numărului de beneficiari de concediu medical ca urmare a crizei Covid-19 şi, implicit, a cheltuielilor suportate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Actul normativ vizează echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate din Fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, dar şi responsabilizarea beneficiarilor de concediu medical şi a furnizorilor de servicii medicale.

Citeste si: Ludovic Orban: Cred că această campanie de vaccinare ar trebui să se deruleze în continuare cu şi mai multă energie

Când vor intra în vigoare noile reglementări

Reglementările vor intra în vigoare de la 1 august, dată până la care vor fi actualizate şi normele de aplicare ale actului normativ aprobat de Executiv, pentru a asigura implementarea unitară la nivel naţional, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Pe scurt, Ordonanța de Urgență aprobată miercuri de către executiv, prevede faptul că baza maximă de calcul lunară pentru indemnizaţiile de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se va determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a trei salarii minime brute pe țară.

În prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar.

Care sunt persoane exceptate de la regulă

Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele şase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.

Reguli dure la acordarea concediilor medicale[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Lista completă a măsurilor de relaxare ce intră în vigoare începând cu 1 iulie

Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opţional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, numai în baza declaraţiei fiscale depuse în vederea plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”- wowbiz.ro

Totodată, se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 244/2021, în sensul stabilirii faptului că asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deşi cunosc aceste condiţii la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni  factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizaţie suportată din FNUASS pentru o perioadă de 5 zile, faţă de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum”, conform sursei menţionate.

Cum se vor acorda acum concediile medicale

După noua ordonanță, noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor, în vederea recuperării capacităţii de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia.

Astfel, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puţin două etape.

„Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar şi gestionarea corectă şi eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS, potrivit sursei amintite.

 

 

Citeste si: Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea. „Trădarea de la un frate nu se uită ușor. Mi-a luat absolut toată viața mea de artist.”- kfetele.ro

Citeste si: Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au despărțit? Cum a apărut artista la premiera filmului- radioimpuls.ro

 

 

                  

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si