Moșii de Toamnă 2020: Cum se scrie un acatist de Ziua Morților

Moșii de Toamnă 2020 au loc sâmbătă, 31 octombrie 2020. În această zi, numită şi Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor, este bine să mergem la biserică cu colivă şi pomană pentru a fi sfiinţite. De asemenea, tot atunci se scriu şi acatiste. Iată cum se face acest lucru!

Andreea Stoica, joi 29 octombrie 2020 , 12:49

Moșii de Toamnă 2020: Iată cum se scrie un acatist de Ziua Morților
Moșii de Toamnă 2020: Iată cum se scrie un acatist de Ziua Morților
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De Moşii de Toamnă 2022 (Sâmbăta Morţilor sau Ziua Morţilor) este bine că atunci când mergel la biserică să avem scris de acasă un acatist pe care să îl dăm preotului cu o lumânare. La finalul slujbei, preotul va citi şi se va ruga pentru toţi cei care au dat un acatist de Ziua Morţilor.

Iată cum se scrie un acatist de Moşii de Toamnă 2020 sau de Ziua Morţilor!

În primul rând, acatistul trebuie să fie datat. Data se trece, de obicei, în colțul din dreapta sus. La mijlocul paginii, vei scrie Acatist și în continuare vei specifica numărul de zile pentru care vrei să ți se citească acatistul (7 zile, 10 zile, 30 de zile, 40 de zile etc). Imediat dedesubt vei preciza pentru cine dai acatistul – pentru vii sau pentru morți.

Citeste si: Calendar ortodox 2020: Când sunt Moşii de toamnă şi ce se dă de pomană?

Cum se scrie un acatist de Ziua Morților
Cum se scrie un acatist de Ziua Morților

Indiferent că vorbim despre acatistul pentru vii sau despre cel pentru morți, vei enumera, unele sub altele, prenumele persoanelor pentru care dorești ca preotul să se roage. Un aspect pe care foarte puține persoane îl cunosc este acela referitor la ordinea prenumelor care vor fi trecute pe acatist. Această ordine este următoarea:

– Preotul care te-a botezat

– Preotul care te-a cununat

– Preotul care îți este duhovnic

– Naşii de botez

– Naşii de cununie

– Părinţii şi fraţii

– Socrii și cumnații

– Tu, soțul și copiii

– Finii de cununie

– Finii de botez

– Bunici, unchi, mătuşe, verişori etc.

– Prieteni

Această ordine nu este obligatorie, dar rostul ei este acela de a acorda o anumită importanță acelor persoane care au contribuit la formarea noastră spirituală.

Către finalul acatistului pentru vii, vei preciza pentru ce anume te rogi, folosind formula: Mulțumim Domnului pentru toate cele dăruite și ne rugăm pentru…', formulă care va fi completată de fiecare cu dorințele și nevoile pe care le are.

Citeste si: Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în această zi sfântă?

Acatistul pentru morți se încheie cu următoarea formulă: Cu tot neamul lor cel adormit'.

Ultimul cuvânt care apare pe ambele acatiste este Amin'.

Tradiţii pentru Moşii de toamnă 2020

Moşii de toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor 2020 reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru români. Multă lume se întreabă când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor. Vă oferim răspunsul la aceste două întrebări.

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice. Vezi când sunt Moșii de toamnă 2020 și ce tradiții și obiceiuri se respectă.

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului 2020? Calendar ortodox

Moșii de Toamnă 2020
Moșii de Toamnă 2020

Moşii de toamnă 2020 sau Ziua Morţilor: In acest an, in Biserica Ortodoxa, pomenirea tuturor celor trecuti la cele vesnice, slujba cunoscuta in popor sub denumirea de Mosii de toamna are loc pe 31 octombrie 2020, conform crestinortodox.ro. E o zi de pomenire inainte de inceperea Postului Nasterii Domnului (15 noiembrie). In aceasta sambata, ne rugam ca si cei adormiti intru Domnul sa primeasca harul pe care noi il dobandim la sarbatoarea Nasterii Domnului.

De obicei, Moşii de toamnă pică în prima sâmbătă a lunii noiembrie, însă în acest an Sâmbăta Morţilor are loc mai devreme

Pe această dată românii fac pomenirea morţilor cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morţilor.

Ce se dă de pomană de Ziua Morţilor

În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți.

Pentru că este o omenire a celor adormiți, în Ziua Morților sau de Moşii de toamnă, se prepară în primul rând colivă. Pe colivă se așează Sfânta Cruce. Aceasta se ornează cu bombonele colorate. Pe lângă coliva mare, la biserică este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă, în paharele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânar. În coșul cu care se merge la biserică, se adaugă lângă colivă o sticlă de vin pentru a fi sfințită.

Citeste si: Reţeţă de colivă cu nucă pentru Sâmbăta Morţilor. Ce e bine să dai de pomană de Moşii de Toamnă 2020

Nu trebuie uitat nici colacul împletit care se așează și el pe masă pentru sfințire, iar mai apoi se da de pomană.

Pe lângă acestea trebuie să mai avem tamaie, cărbuni și un prosop. Acestea se înmânează preotului la Sfânta Liturgie din Sâmbătă Morților.

Citeste si: Tradiţii la Moşii de toamnă, ziua în care sufletele morţilor bântuie pentru iertarea păcatelor. De ce este interzis măturatul

Cei care doresc pot adăuga dulciuri, fructe, legume, prăjituri și alte alimente.

De asemenea, în această zi se împarte mâncare pentru sufletul celor adormiți: pilaf, carne, pâine, peşte, sarmale sau orice altfel de mâncare gătită.

 

 


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Surpriza de proportii in primul consiliu la Survivor Romania 2021! Ce se va intampla cu... Surpriza de proportii in primul consiliu la Survivor Romania 2021! Ce se va intampla cu Georgiana! Daniel Pavel a facut anuntul incredibil!
demamici.ro
A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să... A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să trăiască! Poveste relatată de „mămica unui copil malformat” | Demamici.ro
b1.ro
Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o,... Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo
monitorulcj.ro
VIDEO. Un șofer INCONȘTIENT a fost la un pas să producă o tragedie în timp ce mergea pe... VIDEO. Un șofer INCONȘTIENT a fost la un pas să producă o tragedie în timp ce mergea pe contrasens pe Autostrada Gilău - Turda
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si