Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

Vă prezentăm o rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

Mucenicii moldovenești sunt o delicatesă tradițională pregătită în fiecare an pe 9 martie, de Ziua Sfinților 40 de Mucenici. Această variantă de post, cu miere și nucă, este la fel de gustoasă și aromată ca versiunea clasică.

Ingrediente pentru 40 de mucenici

Ingrediente pentru aluat:

  • 900 g făină
  • 600 ml apă
  • 200 ml ulei
  • 200 g zahăr pudră
  • Un praf de sare
  • Un pliculeț de zahăr vanilat
  • Coajă rasă de lămâie
  • 50 g drojdie proaspătă

Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

(sursa foto: Shutterstock)

Citește și: Când se fac mucenicii în 2025?

Ingrediente pentru uns mucenicii:

  • 100 ml miere
  • 100 g nucă măcinată
  • Ulei pentru blatul de lucru

Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

(sursa foto: Shutterstock)

Mod de preparare:

Dizolvă drojdia în apă călduță, adaugă zahărul pudră și las-o să se activeze timp de 10 minute.

Într-un bol mare, pune făina cernută, sarea, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Adaugă treptat drojdia activată și uleiul, frământând bine până obține un aluat elastic. Lasă-l la dospit aproximativ o oră, până își dublează volumul.

Presară puțin ulei pe blatul de lucru. Împarte aluatul în bucăți egale, formează rulouri subțiri și modelează cifrele opt, specifice mucenicilor. Așază-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă-i să mai dospească timp de 20 de minute.

Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

Rețetă de mucenici de post cu miere și nucă

(sursa foto: Shutterstock)

Citește și: Cum se fac mucenicii în Maramureș

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Coace mucenicii timp de 25-30 de minute, până devin aurii.

După ce s-au răcit ușor, unge mucenicii cu miere și presară din belșug nucă măcinată.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...