Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce NU ai voie să faci în această zi sfântă

Sărbătoare 2 iulie 2021. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este prăznuit în fiecare an de Biserica Ortodoxă Română la data de 2 iulie, această zi fiind marcată în calendarul creștin-ortodox, cu cruce neagră.

Author: Alina Raducu vineri 02 iulie 2021 , 08:17

Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoare 2 iulie 2021. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei mai de seamă domnitori ai Moldovei, deoarece acesta a apărat întotdeuna creștinismul.

Totodată, în tradiție se mai spune că voievodul a înființat mai multe biserici și mănăstiri după fiecare bătălie a sa, în Moldova. Voievodul a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, pe data de 20 iunie 1992.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare este sărbătorit pe 2 iulie

Voievodul Moldovei carea a domnit în perioada 1457- 1504, Ștefan cel Mare este sărbătorit de români în fiecare an, pe data de 2 iulie, exact când are loc sărbătoarea ”Binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt". Iar ca în orice zi de sărbătoare, creștinilor le este interzis să efectueze munci agricole sau să spele.

Nu multă lume știe de faptul că Ștefan cel Mare este trecut și în calendarul creștin-ortodox, datorită bătăliilor sale, apărând totodată creștinismul. În plus, pe 20 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca marele Voievod să fie canonizat.

De Voievodul Moldovei, Stefan Cel Mare și despre bătăliile pe care le-a purtat pentru a-ți apăra locurile sfinte, cu siguranță am auzit cu toții la orele de istorie din școală.

Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Calendar ortodox iulie 2021: Ce sărbătoare e azi?

În fiecare an, la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul lui Ștefan cel Mare, mii de oameni vin să-l cinstească pe cel care și-a apărat țara cu prețul vieții. Data de 2 iulie a fost trecută în calendarul ortodox cu cruce neagră.

Astfel, la finalul slujbei, la care vor participa mai mulți ierarhi, vor fi recitate poezii și cântece patriotice. Pe mormântul lui Ștefan cel Mare este așezată coroana sa, care a fost reconstituită și sfințită, pe data de 13 august 2018.

Coroana domitorului Ștefan cel Mare poate fi văzută de toată lumea, în orice perioadă a anului, deoarece aceasta se află expusă în Muzeul Mănăstirii Putna. Tot acolo se află și o replică a spadei voievodului, dar și crucea acestuia, cădelnița și ripida.

Citeste si: Sfântul Ilie 2021: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Cum a fost înmormântat Ștefan cel Mare?

Părinții lui domnitorului Ștefan cel Mare au fost voievodul Bogdan al II-lea și Doamna Maria-Marina Oltea. Tatăl domnitorului a fost ucis în octombrie 1451, chiar de către fratele său vitreg, Petru Aron.

Ca să răzbune moartea părintelui său, după această perioadă, Ștefan cel Mare i-a solicitat ajutorul lui Vlad Țepeș, care pe vremea aceea era domnitorul Țării Românești, și a reușit să-l învingă pe Petru Aron.

Totodată, pe 14 aprilie 1457, Ștefan cel Mare s-a dus în Suceava, pe Câmpia Dreptății, și i-a întrebat pe oamenii prezenți dacă acceptă ca el să devină domnitorul Moldovei.

Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă
Sărbătoare 2 iulie 2021: Sfântul Voievod Stefan cel Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Rugăciune către Sfinții Apostoli Petru si Pavel. Cum să te rogi pentru bunăstare

Astfel, toți oamenii prezenți au fost de acord ca Ștefan cel Mare să devină domnitorul Moldovei și astfel a început cea mai lungă domnie din epoca medievală a Țărilor Române. Voievodul Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei timp de 47 de ani. În vremea domniei sale, acesta a dus lupte împotriva mai multor state, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei şi Regatul Ungariei. 

Până acum, mormântul lui Ștefan cel Mare a fost deschis de două ori. Prima dată s-a întâmplat în 1758, de către Mitropolitul Iacov al Sucevei. Iar a doua deshumare a avut loc în 1856 și a fost efectuată de către o comisie a autorităților austriece din Bucovina. 

Atunci s-a aflat că Domnitorul Ștefan cel Mare a fost înmormântat fără sicriu, pe 13 bare de fier, care îi simbolizau pe cei 12 Apostoli ai Mântuitorului, dar și Maica Domnului. 

Citeste si: Acatistul pogorârii Sfântului Duh. Se spune că cine îl citește are noroc la examene


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si