Sever Mureșan a ajuns la spital la începutul lunii iulie, după ce a suferit un atac vascular cerebral (AVC). El a fost internat inițial la Spitalul Militar și evaluat de doctori cu 1% șanse de supraviețuire.

Citește și: "Tatăl meu era legumă. Așteptam o minune". Milionar din România, internat de urgență în Franța, după ce doctorii i-au dat șanse minime de supraviețuire

Omul de afaceri a fost transferat de fiica sa la un spital din Franța, la Dijon. Milionarul a avut șanse minime de supraviețuire, iar familia spera la o minune.

Sever Mureșan, avere considerabilă

Sever Mureșan  era unul dintre cei mai bogați României, cu o avere estimată la aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit Digi Sport.

Andrei Sever Mureșan s-a remarcat inițial ca tenismen profesionist, fiind membru al echipei române de Cupă Davis, iar în anii 1970-1983 a fost primul jucător profesionist de tenis român membru al Association of Tennis Professionals.

După 1990, Sever Mureșan a trecut în lumea afacerilor, fiind cofondator al Băncii Dacia Felix, a doua bancă privată românească, care a dat faliment din cauza mai multor credite neperformante.

Omul de afaceri a devenit extrem de cunoscut pentru că a organizat un turneu de tenis important la București, în anii '90.

Trupul neînsuflețit al lui Sever Mureșan urmează să fie adus în țară, pentru a fi înmormântat la Câmpia Turzii, potrivit  gândul.ro.

Clubul Dinamo, mesaj de condoleanțe 

Clubul Sportiv Dinamo a publicat un mesaj în care deplânge trecerea la cele veșnice a lui Sever Mureșan, fost jucător al secției de tenis CS Dinamo și al echipei de Cupa Davis a României.

Născut pe 23 octombrie 1948, Sever Mureșan s-a stins din viață noaptea trecută, în Franța, unde era internat după un AVC, transmite clubul sportiv.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Timp de 12 ani, medicii i-au spus unui norvegian că este gras și i-au dat Ozempic. Avea, de fapt, o tumoare de 27 kg în abdomen - antena3.ro

Citeste si: Unul dintre cei mai renumiți chirurgi din România, condamnat la închisoare cu executare. A rămas și fără 250.000 de euro- wowbiz.ro

Sever Mureșan a fost absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport și a devenit campion național cu Dinamo în 1968, în proba de dublu.

Doi ani mai târziu, Sever Mureșan a ajuns primul jucător profesionist român membru al ATP, fiind convocat la echipa de Cupa Davis a României.

"Devenit om de afaceri, după 1989 a adus și organizat în țară cel mai mare turneu de tenis, Open Romania. Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească", spun oficialii de la Dinamo.

Trecutul controversat al lui Sever Mureșan

Numele lui Sever Mureșan a fost legat de falimentul Băncii Dacia Felix, pentru care a fost arestat, în 1999, în Ungaria, în baza unui mandat de arestare internațional emis de un judecător de instrucție elvețian.

Milionarul român a fost transferat în Elveția, unde după un an a fost condamnat de Curtea Corecțională din Geneva la trei ani și jumătate de închisoare, într-un caz de escrocherie în valoare de 25 de milioane de dolari în detrimentul Băncii Dacia-Felix.

Sever Mureșan a fost acuzat că a deturnat cu complicitatea unui bancher român și a societăților sale bunurile depuse la Geneva de această bancă.

Sever Mureșan a fost trimis în Franța pe 21 mai 2007. Decizia a fost luată pe 22 martie 2007 de Curtea de Apel București, care a dispus executarea unui mandat de arestare emis pe numele omului de afaceri de Parchetul de pe lângă Tribunalul de Mare Instanța din Lille.

Hotărârea Curții a fost confirmată de Înalta Curte de Casație și Justiție din România.

După noua luni de arest în Franta, omul de afaceri s-a întors, în mai 2008, în Romania, „Justiția își va spune cuvântul”, a declarat Muresan, la sosirea pe aeroportul Henri Coanda.

Afaceri profitabile după retragerea din tenis

Sever Mureșan a locuit în Franța din 1980 și a creat la Dijon un club de tenis renumit, după care, obținând exclusivitate asupra comercializarea materialelor sintetice pentru sporturi „indoor” și „outdoor”, s-a lansat în afaceri internaționale.

Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dureros din spatele piesei "Maria, Maria". Ce spune Lidia Buble despre noua lansare muzicală: "E inspirată dintr-o experiență reală"- radioimpuls.ro

Citeste si: Dovada că Nicolae Ciucă i-a dat lui Klaus Iohannis vila din Aviatorilor. Semnătura lui apare pe Hotărârea de Guvern- antena3.ro

După evenimentele din Decembrie ’89, a lansat operațiunea „Pâine pentru România”, prin asocierea firmelor „Croissant de France Invest” cu fabricile de pâine românești „Panegrano” din Cluj, dar și „Plevnei” și „Libertatea” din București, creând societatea Paniro SA.

Tot atunci a pus și bazele Grupului SM Invest, care, prin cele 50 de filiale și cei peste 6000 de angajați, avea să ajungă, în 1995, cel mai mare grup privat din România.

După înființarea Băncii Dacia Felix, în martie 1991, Sever Mureșan devine în toamna aceluiași an acționar al băncii în calitate de persoană fizică, apoi, la cererea membrilor fondatori, intră în consiliul de administrație.

Potrivit Wikipedia, la data de 30 decembrie 2007, Curtea de Apel Administrativă din Lyon, Franța, a constatat că Sever Mureșan nu are nici o datorie față de autoritațile fiscale franceze pentru anii 1994 și 1995, pe care s-au bazat acuzarea în cadrul procesului penal.

Ca urmare a acestei hotărâri, Ministerul de Finanțe din Franța, a eliberat un document de degrevare fiscală pentru anii în cauză, ceea ce anulează justificarea procesului penal și condamnarea primită fără temei.

După anii 2010, Sever Mureșan a fost președinte și CEO al grupului SM Petrol SA. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si