Sfântul Dumitru 2021: Tradiţii pentru sărbătoarea de azi

Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. În tradiţia populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De aceea se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna.

Author: Alexandra Bercea marți 26 octombrie 2021 , 09:48

Sfântul Dumitru 2021: Tradiţii pentru sărbătoarea de azi

Sfântul Dumitru 2021: Tradiţii pentru sărbătoarea de azi

[Sursa foto: FotoJet]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în biserica de pe locul martiriului său.

Pentru că din moaștele sale a curs și curge mir, Sfântul Dimitrie a primit și numele de Izvoratorul de Mir. Mirul este dăruit creștinilor pentru diverse boli spre vindecare.

În fiecare an, pe 26 octombrie, românii celebrează ultima dintre cele mai importante sărbători ale toamnei.  Sfântul Dumitru este și una dintre cele mai mari sărbători de peste an. Prin urmare nu este de mirare că de-a lungul timpului s-au format în jurul acesteia o serie de tradiții și superstiții.

Citeste si: Sfântul Dumitru 2021: Sărbătoare mare azi! Tradiţii şi obiceiuri româneşti

Sfântul Dumitru 2021: Tradiţii pentru sărbătoarea de azi

Sfântul Dumitru 2021: Tradiţii pentru sărbătoarea de azi

[Sursa foto: calendar ortodox]

Tradiții pentru sărbătoarea de azi

Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi credincioşi le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de cele rele.

Una dintre superstițiile în care oamenii cred spune că în această zi căldura intră în pământ, iar gerul începe să-și arate colții. Credința populară susține că Sfântul Dumitru  usucă toate plantele si dezfrunzește codrul, fiind cel care “descuie iarna”. 

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

În această zi, gospodinele merg cu bucate la biserică pe care, apoi, le împart pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă. Femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În anumite zone ale țării, pentru sufletul celor morți, se împarte grâu fiert în lapte și colivă.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru NU ai voie să coși fiindcă altfel nu te vei mărita în veci.

Citeste si: Felicitări de Sf. Dumitru 2021: Imagini cu La mulţi ani!

Ce să faci Sfântul Dumitruca să fii ferit de boală şi de necazuri

Se spune că cei care vor respecta cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau lovituri. Totodată, de Sfântul Dumitru nu ai voie să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.

Cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a-i merge bine tot anul viitor.

În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și,,datina Saiegiilor.''nr cuvinte: 614

Citeste si: „Când îmi dădea o palmă, vedeam stele verzi și îmi țiuia timpanul.” Oana Roman, despre întâmplările chinuitoare din copilărie- kfetele.ro

Citeste si: Dimineața Nebună: Un bărbat a sunat panicat la 112 să reclame că o femeie străină e în patul lui. Ce au descoperit polițiștii la fața locului este de-a dreptul bizar- AUDIO- radioimpuls.ro

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Citeste si: Calendar ortodox 26 octombrie 2021: Sfântul Dumitru. Este sărbătoare mare: Ce nu ai voie să faci de azi?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si