Simptome COVID - 19 coronavirus: Semne care ar trebui să te alarmeze
Simptome COVID - 19 coronavirus. Află care sunt primele simptome ale infecției cu coronavirus - Covid-19! Semnele și simptomele care ar trebui să te îngrijoreze
Simptome COVID- 19 coronavirus. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), pacienții infectați cu coronavirus au prezentat următoarele simptome:
- febră ridicată
- nas care curge
- tuse
- dispnee (greutate în respirație)
- dureri de cap
- dureri de gât
- o stare generală de rău
- simptomele pot apărea între 2 și 14 zile de la expunere
- la bebeluși, vârstnici și persoanele cu un sistem imunitar scăzut, coronavirușii pot duce la afecțiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronșita
- în cazuri mai grave, poate duce la disfuncții și chiar cedări ale organelor
Tudor Ciuhodaru, medic primar medicina de urgenta, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru toti romanii.
Simptome COVID- 19 coronavirus. „Atentie, cu pandemia nu e de glumit. Nu ne-am confruntat niciodata cu asa ceva.
1.Stati acasa, stati cat mai mult in casa.
Doar asa nu mai exista acea transmitere a coronavirusului de la purtator-contaminat la cei receptivi.2.Igienizati mainile si suprafetele. Utilizati (corect si cat mai des) dezinfectante ce pot ucide noul coronavirus – ce contin clor, inalbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform.
Simptome COVID- 19 coronavirus. a) Pentru suprafete(!!!) folositi spirt (alcoolul sanitar 70%) ce e un dezinfectant eficient pentru suprafete sau dezinfectanti pe baza de clor (sub diferite forme de comercializare).
b) Pentru maini –un gel de maini pe baza de alcool (in aceeasi concentratie de 70%). Gelul are avantajul de a patrunde in profunzime si a nu distruge pielea (spre deosebire de spirt ce nu are timp de contact pe tegumente) dar nu exclude spalatul corect (minim 20 de secunde, insistand pe pliurile de flexie si interdigitale, dupa contact cu orice suprafata potential contaminata) cu apa si sapun.
3. Folosirea mastii de protectie este recomandata in cazul in care suspectati ca ati fost contaminat cu noul coronavirus sau prezentati simptome de tuse, stranut, sau in cazul in care acordati asistenta unei persoane care este suspecta de a fi infectata cu noul coronavirus (o calatorie recenta in China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
Simptome COVID- 19 coronavirus.(!!!) Utilizarea mastii de protectie ajuta si limiteaza raspandirea virusului doar daca e folosita impreuna cu celelalte masuri de autoprotectie.
4.Evitati deplasarile si intalnirire care nu sunt urgente, spatiile publice aglomerate (magazine, mall), transportul in comun la orele de varf mai ales daca apartineti grupelor de risc( persoane in varsta, deficiente imunologice, patologie cardiaca, respiraorie sau metabolica
(diabet).5.Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti, prezentati dificultate respiratorie, dureri musculare si stari de oboseala si veniti dintr-o zona de risc”, scrie medicul pe pagina sa de Facebook.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, recent, că va raporta noile cazuri de coronavirus de două ori pe zi: la ora 10:00 și la ora 18:00.
Marți, 17 martie, la ora 18:00, când a fost făcută ultima raportare privind situația îmbolnăvirilor de coronavirus din România, în țara noastră erau diagnosticate 222 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19.
69 Bucureşti
21 Hunedoara
17 Timiş
13 Constanţa
13 Iaşi
11 Braşov
8 Arad
5 Caraş Severin
5 Neamţ
5 Ilfov
4 Mureş
4 Suceava
4 Cluj
4 Covasna
3 Dolj
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
2 Bacău
2 Buzău
2 Galaţi
2 Mehedinţi
2 Prahova
2 Vâlcea
2 Gorj
2 Brăila
2 Ialomiţa
2 Olt
2 Teleorman
2 Vrancea
1 Bihor
1 Botoşani
1 Maramureş
1 Satu Mare
1 Bistriţa Năsăud
1 Vaslui
1 Sălaj
0 Sibiu
0 Dâmboviţa
0 Alba
0 Călăraşi
0 Argeş
0 Harghita
0 Tulcea
0 Giurgiu
”Până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 222 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 217 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi. De la ultima informare, au fost confirmate 33 de cazuri noi, după cum urmează: 26 în Bucureşti, 5 în Braşov şi câte unul în Constanţa şi Prahova”, a transmis, marţi, Grupul de Comunicare Strategică. Iniţial, fusese anunţat un bilanţ de 222 de cazuri de îmbolnăvire, corectat ulterior de Grupul de Comunicare Strategică.
Sursa citată a precizat că, până marţi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 222 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus).
Dintre cei 222 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.
”De la ultima informare, au fost confirmate 33 de cazuri noi, după cum urmează: 26 în Bucureşti, 5 în Braşov şi câte unul în Constanţa şi Prahova. Toate persoanele nou confirmate pozitiv la COVID-19 sunt fie contacţi ale unor cazuri pozitive, fie persoane aflate în carantină. Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 26 ani şi 64 de ani”, au mai transmis autorităţile.
Potrivit acestora, dintre pacienţii aflaţi în unităţile medicale, 4 dintre ei sunt la secţia de terapie intensivă, dar au o stare generală stabilă.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3.373 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 18.965 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
”Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 4.150 de teste. Dintre acestea, 3.928 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 8 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Constanţa”,a mai precizat Grupul de Comunicare Strategică.
- Virusul din China a fost numit 2019-nCoV și face parte din familia coronavirușilor
- Rareori coronavirușii la animale pot infecta oamenii, iar apoi să se răspândească la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS)
- Specialișitii au crezut inițial că infectarea oamenilor cu noul virus din China a provenit de la animale. Mulți pacienți au spus că nu au fost expuși la animale sau piețe în care se vindeau produse de origine animală
- Încă nu este clar cât de ușor se răspândește noul coronavirus de la o persoană la alta
- În cazul MERS și SARS răspândirea de la un om la altul s-a făcut prin expunere directă
Reprezentanții Serviciului de Ambulanță România au oferit sfaturi oamenilor pentru a reduce riscul de infecție cu virusul din China.
„Redu riscul de infecție cu coronavirus:
- Curăță mâinile cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool.
- Acoperă-ți nasul și gura cu un șervețel sau cu pliul cotului când tușești și strănuți.
- Evită contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.
- Gătește bine carnea și ouăle.
- Evită contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice și domestice)", a recomandat Serviciului de Ambulanță România, pe Facebook.
Alte două cazuri de coronavirus au fost confirmate luni, în România, bilanţul ajungând astfel la 17 persoane infectate, cinci fiind deja externate.
Conform Grupului de Comunicare Strategică, cel de-al 16-lea caz este o femeie de 73 de ani din Buzău.
Cel de al 17-lea caz este un bărbat de 60 de ani din Bucureşti, acesta fiind al treilea caz înregistrat în Capitală.
Ambii pacienţi au venit din Italia. Femeia s-a întors în 2 martie, iar bărbatul din Bucureşti s-a întors la sfârşitul lunii februarie.
Pacienta din Buzău este în drum spre Institutul ”Matei Balş”, din Capitală.
Până acum cinci pacienţi au fost externaţi, iar în spital mai sunt 10, starea lor fiind bună.
Simptome COVID- 19 coronavirus. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, spune ca persoanele infectate cu coronavirus nu ar trebui sa se trateze singure si mai ales sa nu ia antibiotice, fara recomandarea medicilor.
Site-urile de specialitate scriu ca medicii pot prescrie antibiotice pacientilor cu coronavirus care sufera complicatii, din cauza unei infectii bacteriene, de exemplu.
NU se recomanda medicamente antivirale pentru tratarea noului coronavirus. Tratamentul este unul menit sa amelioreze simptomele. Astfel, la intrebarea cum se trateaza coronavirus, raspunsul este “in functie de simptome”. Astfel, tratamentul pentru infectia cu coronavirus poate include:
– Analgezice (pentru calmarea eventualelor dureri)
– Antitermice (pentru febra)
– Multe lichide
– Odihna
Simptome COVID- 19 coronavirus. In cazurile severe, se apeleaza la aparatura speciala pentru a ajuta buna functionare a organelor vitale. In general, plamanii sunt primii afectati, in cazurile grave ajungandu-se la pneumonie.
Ministerul Sanatatii a facut publica o lista cu masurile personale pe care le putrem lua pentru a preveni infectarea cu coronavirus:
1. Spalati-va mainile de multe ori
2. Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute
3. Nu va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile
4. Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti
5. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
6. Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool
7. Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave
8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
9. Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile
Simptome COVID- 19 coronavirus. „Inainte de a pune o masca, spalati-va pe maini cu sapun si apa sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool. Acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca. Evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii. Daca faceti acest lucru, spalati-va mainile inainte cu apa si sapun sau gel antibacterian pe baza de alcool.
Simptome COVID- 19 coronavirus. Spalati-va des pe maini, evitati contactul cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute, nu va atingeti ochii, nasul, gura daca nu aveti mainile igienizate, acoperiti-va nasul si gura cand stranutati sau tusiti, nu luati medicamente antivirale sau antibiotice fara prescriptia medicului, curatati suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool, folositi masca de protectie numai daca suspectati ca sunteti racit sau sunteti in apropierea oamenilor bolnavi, pachetele si produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase, animalele de companie nu raspandesc acest nou tip de virus si apelati 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificati acest lucru dispecerului”, potrivit unei informari transmise de Guvern.
Coronavirus apartine unui grup de agenti patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gat, febra, secretii nazale. Daca in unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, in alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regula, prin contact direct cu o persoana infectata.
Simptome COVID- 19 coronavirus. Coronavirusul si-a primit numele de la aspectul de coroana de pe suprafata sa (corona inseamna in limba latina coroana). Alaturi de noul virus, abia descoperit, exista 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS si MERS.