„Eu nu cred ca vom pierde (procesul cu Gariel Resources- n. red.)(...) Ei invoca foarte multe investitii facute, dar investitiile le-au facut in: salvam patrimoniul de acolo, au mai facut o biserica, au platit niste oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli si au zis: uite cat am investit noi. Stai putin ca tu ai spus ca investesti in mining, in sapat dupa aur, nu in spoturi la TV, nu in drumuri, nu in muzee(...)

Una e sa sapi si alta e sa-ti dam voie sa faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV.

Tudose a spus ca fostul premier Dacian Ciolos ar trebui sa dea explicatii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Rosia Montana ca arie protejata natural.

„Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul(...) El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lecti acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului(...)

Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata s-a intamplat acest lucru. Era inca guvernul Ciolos pe aici prin cladire”, a mai spus seful Executivului.

El a sustinut ca ca Romania nu va mai putea exploata resursele minerale de la

Rosia Montana daca aceasta zona va fi declarata arie protejata, precizand ca anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre Guvernul Ciolos este greu de realizat.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Obiceiurile care îmbătrânesc brusc creierul. Prof. Dr. Vlad Ciurea: "Afectează grav creierul"- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Harghita s-a apucat de treabă pe lângă casă, când a descoperit ceva uluitor în curtea pe care o știa de o viață- wowbiz.ro

„E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi. Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente”, a conchis Tudose.

Senatorul USR Mihai Gotiu a avertizat marti ca Executivul pregateste retragerea dosarului Rosia Montana de la UNESCO si ii acuza pe guvernanti de faptul se pregatesc ”sa faca blat” in litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevarul despre modul in care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari in Romania cu politicienii, expertii, jurnalistii si agentiile de publicitate si PR care au sustinut proiectul minier.

Reactia senatorului USR vine dupa ce intr-un articol publicat in editia online a ziarului ”Adevarul” se prezinta un punct de vedere semnat de o consiliera din minister, in care se pretinde ca asumarea depunerii dosarului Rosia Montana la UNESCO de catre fostul ministru al Culturii Corina Suteu ar afecta sansele Romaniei in arbitrajul de la Washington, in care compania Gabriel Resources solicita despagubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„E o minciuna si o dezinformare grosolana. Includerea in Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoasterea internationala, la cel mai inalt nivel posibil, a valorii exceptionale a patrimoniului cultural si natural de la Rosia Montana. O asemenea recunoastere ar fi o oportunitate uriasa, o sansa fantastica pentru dezvoltarea sustenabila a comunitatilor locale din toti Muntii Apuseni si orase din apropiere, ca Abrud, Campeni, Baia de Aries, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teius ori Aiud. Ce nu se spune insa in acest punct de vedere e ca Rosia Montana se bucura de protectie, indiferent de includerea sau neincluderea ei in UNESCO. In timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Rosia Montana a fost inclus, in integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din Romania si a fost inscris in Lista indicativa UNESCO. In acest sens, atat Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 si 11), cat si Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arata cat se poate de clar ca activitatile miniere distructive pe terenurile pe care se afla asemenea monumente este interzisa”, a explicat Mihai Gotiu.

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentantii Ministerului Culturii si ”scurgerea” lui catre presa face parte dintr-o strategie ce comunicare prin care, prin manipulari grosolane, se incearca inducerea ideii ca Romania ar risca sa plateasca daune de miliarde de dolari din cauza celor care lupta pentru salvarea Rosiei Montane si respectarea drepturilor localnicilor.

Citeste si: VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată cu două menajere: "Vreau să vă spun de fapt realitatea care a fost!"- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop de weekend, 2- 3 noiembrie 2024: Există riscul să apară o serie de probleme între nativii Scorpion și o persoană dragă din viața lor. Berbecii sunt puși pe fapte mari- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce apă recomandă medicul Vlad Ciurea: ”Eu pledez pentru aceasta, mai ales după o anumită vârstă”- antena3.ro

„Daca se va plati fie si doar un cent despagubire catre Gabriel Resources, acest lucru se va datora in exclusivitate tuturor celor care, intr-un fel sau altul, s-au infruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit in Romania. Teama ca lista cu toti acesti profitori ar deveni publica este motivul pentru care actuala Putere face, in continuare, jocurile companiei. Nu cred ca e vreo coincidenta ca un astfel punct de vedere e redactat cu putine zile inaintea vizitei reprezentantilor UNESCO in Romania, ori ca un proiect de modificare a Legii Minelor, asemanator cu cel care a scos oamenii in strada in toamna lui 2013, se afla in lucru la Guvern si e asteptat la Parlament”, a mai spus Mihai Gotiu.

In urma cu o saptamana, senatorul USR Mihai Gotiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose in care i-a solicitat sa confirme sau sa infirme faptul ca ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatura care reprezinta Romania la Curtea de Arbitraj de la Washington, in care s-ar recomanda retragerea din litigiu si avizarea proiectului minier de la Rosia Montana.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si