Vârsta de pensionare nu va fi majorată în România. Anunțul Ministerului Muncii

Ministerul Muncii are vești noi pentru români. Vârsta de pensionare nu va fi majorată în țară.

Author: Georgiana Balaban miercuri 27 octombrie 2021 , 21:17

vârsta de pensionare nu va fi majorată

Noi vești pentru pensionari.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit ultimelor date făcute publice  de reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, se anunță vești bune pentru oamenii care sunt în prag de pensionare.

Noua lege discutată în Parlament nu va majora vârsta necesară ieșirii la pensie și nici nu va modifica stagiul complet de cotizare.

Citeste si: Avertismentul unui economist român: "Vine o criză fără precedent"

Deși s-a vehiculat în spațiul public că vârsta de pensionare a românilor ar putea fi modificată, adică să crească cu câțiva ani, atât la femei, cât și la bărbați, acum, printr-un comunicat, reprezentanții Ministerului Muncii vin cu precizări clare pe acest subiect.

În România nu se va majora nici vârsta de pensionare, nici stagiul de cotizare

Conform oficialilor, viitoarea lege ce ține de pensionarea angajaților nu prevede și o majorare a vârstei. De asemenea, nu vor exista modificări ale stagiului complet de cotizare.

Astfel, ca și până acum, conform Legii nr. 263/2010, după 35 de ani de cotizare, românii pot ieși la pensie.

Citeste si: Salariile românilor, în scădere, în timp ce prețurile au explodat

vârsta de pensionare nu va fi majorată

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare în România.

[Sursa foto: PixaBay]

În prezent, se discută în parlament posibilitatea comentată la un moment dat și de Lia Olguța Vasilescu. Este vorba despre faptul că, la cerere, s-ar putea ieși la pensie și la vârsta de 70 de ani.

„Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că, în momentul când eram ministru am avut mai multe discuții cu cei de la Comisia Europeană și cu cei de la Fondul Monetar Internațional care au solicitat să întâmple acest lucru. Am spus că nu putem să facem asta, adică să majorăm vârsta de pensionare devreme ce speranța de viață la bărbați este de 71 de ani deci practic, nu poate nimeni să stea la muncă până moare, apoi au venit cu ideea ca ar fie bine totuși să lăsăm opțional pentru cei care vor să facă acest lucru și după, când se obișnuiește lumea cu ideea și înaintează speranța de viață a românului, să devină obligatorie ca în alte țări ale Uniunii Europene", a declarat edilul Craiovei.

Citeste si: Consumatorii vulnerabili îşi vor putea amâna plata facturii la energie electrică şi gaze, fără a plăti penalizări

De altfel, medicii, fără nicio excepție, vor fi nevoiți să iasă la pensie la împlinirea vârstei de 67 de ani, nu la 65 de ani, cum spune legea actuală. Ei pot profesa în continuare, cu acordul managerului, până la pragul vârstei de 70 de ani.

„Atragem atenţia că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament şi dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii, conform Agerpres.

Citeste si: Vesti proaste pentru soferi! Pretul motorinei a atins cel mai ridicat nivel in Romania! Cat a ajuns sa coste un litru de motorina astazi!


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si