Un om și doina lui, o poveste veche începută în alte timpuri pe care rar îți mai e dat s-o auzi în zilele noastre. Un român adevărat înainte de toate, care a trăit la talpa țării și și-a făcut din doina rugăciune.

Omul simplu ajuns tezaur

„Eu până la 17 ani am fost slugă. Am slujit pe la mai multe gazde.

Acum eu nu mă laud că am cantat, nu știu cum. Eu am cântat ca mine! Doinele m-au făcut mare și așa am rămas cum mă vedeți. Doineam”, a spus bătrânul.

Suntem la Cluj, într-o zi de primăvară gri, o ploaie măruntă și rece inundă comuna Frata, de parcă ar vrea să o șteargă de pe fața pământului. Noroc cu badea Vasile care, asemenea unui stejar bătrân, cu rădăcinile adânc înfipte în locurile astea, tine încă vie tradiția și pentru asta e considerat tezaur uman viu.

Citește și: VIDEO-Audiat de polițiști, după ce a tras cu arma. Bărbatul a ajuns în atenția oamenilor legii, după ce a apărut pe o rețea de socializare

vasile

Badea Vasile cântând

[Sursa foto: Francisc Ferko Mraz]

„- Cum v-ați simțit când ați primit titlul ăsta?

- Tot nu am știut prima dată! Sunt om de la țară. Eu nu am umblat la școală! Analfabet am fost și am fost numai un trimestru în clasa a întâia.

- Și cum ați început să scrieți deși n-aveați școală?

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp după moartea make-up artistei: „Mi-a rămas o bucățică din tine”- wowbiz.ro

- Păi am învățat să scriu forțat! Am fost nevoit să învăț să scriu. Eu le-am compus poate nu 100, dar toate sunt făcute de mine, nu am cântec luat de la nimeni. Am început să compun cântecele pe unde mă duceam”, a povestit badea Vasile.

Ochii albaștri îi scapără, iar mâinile arse de soare şi bătătorite gesticulează întruna.

Bătrânul vine parcă din alte timpuri și are atâtea de spus. N-a avut o viață bună, dar a trecut peste toate cantând, doinind, simplu, așa cum a simțit, cum a știut, cum i-a spus sufletul și așa a ajuns în pragul unui veac.

La 6 ani își ajuta deja părinții la munca. A crescut pe dealuri cu animalele la păscut și a horit doinele pe care le auzea pe la oamenii mari. Apoi, încet-încet, a început să compună. Când pleca la izvor, după apă, când pleca la câmp, la sapă… apoi, când a mai crescut, a fost horitor, dansator neîntrecut și staroste pe la nunțile din sat. El purta steagul şi ținea ordinea obiceiurilor și a muzicii. Lumea-l îndrăgea şi cu greu se făcea o nuntă fără tetea Vasile.

Nu şi-ar fi imaginat vreodată că va ajunge să urce pe scenă, să scoată discuri, să reprezinte Ro­mânia-n lume, el, un copil sărac, fără școală. Însă, într-o zi a aflat că lumea știe de el și de doinele lui. Nu va uita ziua când a primit titlul de tezaur uman viu.

E fericit că toată viața și-a câștigat o pâine mai bună făcând ce îi place, să-i cânte omului și să-l facă fericit în cele mai frumoase momente ale vieții lui. A făcut-o mereu cu drag și de fiecare dată cu aceleași emoții ca la început.

Badea Vasile: „ Ca să fii român trebuie să aperi tot ce e românesc în România”

Lumea în jurul lui s-a schimbat și nimic din ce știa odinioară nu mai e la fel.

Nici nunți nu se mai fac și nici ceterașii nu mai sunt ce erau, spune bătrânul cu amar.

Citeste si: Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor. „Nu o să fie nici cu Antoni, atât pot să zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cât costă taxa de moștenire în 2024?- radioimpuls.ro

Nici țara nu merge spre bine, ne spune badea Vasile. Ușor, ușor ne pierdem identitatea și dragostea de tot ce-i românesc.

Citește și: VIDEO-Andreea, cea mai dureroasă despărțire. Studenta la medicină, ucisă de iubitul său, a fost condusă pe ultimul drum

doina scrisa

Doină scrisă de Vasile Soporan

[Sursa foto: Asta-i România]

„Ăsta-i mare lucru! Ca să fii român trebuie să aperi tot ce e românesc în România, să nu îți bați joc, să meargă oamenii umăr la umăr, nu să își scoată piepturile că el e nu știu cine și altul să rabde de foame”, a mai spus bătrânul.

Într-o lume tot mai greu de înțeles, el a încercat să rămână la fel: să facă ce știe de o viață, să ducă mai departe tradiția doinelor. O face singur pentru că niciunul dintre copii și nepoți nu l-au urmat în folclor.

Ploaia nu dă semne să se oprească. Se face timpul să ne strângem mâinile, să ne privim în ochi și să ne luăm rămas bun… Dar nu înainte ca badea Vasile să ne ducă pe dealul din capul satului, acolo unde își dorește să doinească pentru ultima dată. Și mai are o dorință: să nu se îngroape odată cu el doina care i-a fost atât de dragă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si