VIDEO - Ciobanul care a devenit fermier

După o viață întreagă în care a crescut printre animale, un cioban și-a văzut visul cu ochii și a devenit fermier. Asta prin multă muncă și dăruire, alături de familia sa. Nici condițiile vitrege sau temperaturile geroase nu îl opresc pe bărbatul care iubește animalele mai mult decât orice.

Author: Razvan Ilie duminică 14 februarie 2021 , 19:32

Animalele sunt ținute la adăpost la stână și sunt hrănite cu nutreț pe care familia ciobanului l-a pregătit din vara trecută.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Chiar dacă s-a lăsat un ger de crapă pietrele, ciobanul Eftimie Verna din Lăpușnicul Mare are gijă de oile lui la fel ca de proprii copii.

Împreună cu soția și fiul său, sunt mai mereu în valea satului unde au stâna. Cum în ultimele zile a nins și este ger mare, oile nu mai sunt scoase la păscut pe dealuri.

Citeste si: VIDEO- Furtună de zăpadă în România, mașini îngropate sub nămeți

Animalele sunt ținute la adăpost la stână și sunt hrănite cu nutreț pe care familia ciobanului l-a pregătit din vara trecută. E suficient fân și trifoi ca să treacă cu bine peste această iarnă ce își arată colții abia acum.

" În ăsta boabe, acolo boabe, nu nu am fân și trifoi.

De trei ori pe zi le dăm de mâncare. Și ne gospodărim numai cu familia, eu cu băiatul și cu muierea", spune omul.

Pentru ciobanul cu 200 de oi, munca e brățară de aur. Nu s-a dat niciodată în lături de la treabă și pentru asta trăiește. O zi normală de muncă începe la ora 5 dimineața și se termină undeva spre miezul nopții.

Asta fără a mai pune la socoteală faptul că oile au intrat în perioada de gestaţie și ciobanul trebuie să fie printre ele și de trei-patru ori pe noapte.

" Am cuptor, am tot. Aici așa fac focul, mai dormim noaptea ca să mai vin la oi, cu focul", spune el.

Citeste si: Eveniment tragic: Mașină cu doi tineri strivită de un tren

Totul este "bio" la ferma Lăpușnicul Mare 

Munca lui nu e în zadar. Are produse de calitate, curate, fără e-uri, are și piață de desfacere pentru brânză și miei. Atât de multe comenzi are că, uneori, nici nu le poate onora pe toate.

" Le dăm la prieteni, la neamuri și la săteni, n-am avut brânză câtă cerință am avut și miei câtă cerință, că anul ăsta tot e bio și tot e foarte bun".

Însă, fără un sprijin alături, nu ar fi reușit. Soția lui i-a fost aproape mereu, mai ales că amândoi sunt oameni gospodari. "Tot timpul am muncit, de când mă știu, n-a venit nimic degeaba", spune ea.

Bărbatul vrea să își mărească turma și să se dezvolte, mai ales că de câteva zile a reușit să aducă și curent electric la stână. De Paști, va vinde o parte din miei, doar berbecuți, iar mieluțele le oprește să-și înmulțească turma.

De pază are trei câini la care ține la fel de mult ca la restul turmei și de care are grijă să aibă adăpost și hrană din belșug pentru a trece peste iarna grea.

Chiar dacă mulţi aleg să plece la muncă în alte țări, Eftimie a ales să rămână pe pământurile natale și să își câștige traiul cinstit.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si