VIDEO- La psiholog. Despre frica de nou și de schimbare cu psihologul Cristian Andrei
Psihologul Cristian Andrei ne vorbește despre frica de nou și de schimbare. Cum se manifestă?
Frica de schimbare ajunge să preia în diferite situații controlul asupra noastră la nivel fizic şi mental. De multe ori se manifestă şi sub alte aspecte umane: teama de aventură, teama de risc, teama de a pierde diverse lucruri şi chiar teama de succes. Colega mea, Mădălina Bichir a stat de vorbă cu psihologul Cristian Andrei, și a falat cum putem gestiona teama de schimbare din viața noastră, a
- Fiecare schimbare ne dă de multe ori peste cap. De unde vine această frică de noutate, indiferent de aspectele vieții în care ea apare?
Noi suntem tributari ambelor extreme, suntem și curioși, dacă ne este bine căutam noul, vrem mai mult, dacă suntem într-o situație dificilă, am avut o serie de necazuri, ne retragem și atunci noul e ceva prea mult pentru noi, uneori ne traumatizează, alteori ne destabilizează, cert e că îl evităm. Frica de nou ține, de fapt, de atmosferă în care tu te afli în acea perioadă și în care tu ai vrea, mai degrabă, să te conservi și să nu pierzi lucruri, energie, timp, statutul, liniștea, să nu-ți pierzi sănătatea. Avem o sumedenie de lucruri la care ținem și când suntem stresați să nu le pierdem, atunci orice lucru nou ne sperie și încercăm să evităm situația, a declarat psihologul Cristian Andrei.
- Atunci când vrem să schimbam job-ul ne gândim foarte mult înainte, apare teama de nou. Cum o controlăm, cum facem totuși să evoluăm?
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Una dintre tulburările discrete pe care le poate avea o persoană este tulburarea de adaptare și probabil că adaptarea se face la nou. Un job nou, chiar și o relație. Pentru a nu avea această reacție de tulburare, de adaptare ar fi bine sa fragmentam puțin acel lucru care urmează în viața noastră. Acest lucru se poate face si cu noul job pe care îl ai, să te duci pe acolo, să cunoști colegi, să ai un pic de libere, nu neapărat sa intri direct în focul proiectelor, aceasta tactică ne poate ajuta sa evitam tulburarea de adaptare, a declarat psihologul Cristian Andrei.
- Atunci când vrem să intrăm sau să ieșim dintr-o relație dăm de noutate, nu știm ce va urma, cum gestionam aceste situații?
Există o sumedenie de persoane, mai ales femei care sunt într o relație așa-zis toxică, din care abia așteaptă să iasă, au ocazia să iasă și totuși nu ies. Una dintre expresiile pe care le auzi sună cam așa- nu ma despart de el, pentru că nu știu peste ce dau. Vedeți, frica față de ceva nou, care ar putea sa fie pozitiv, dar pentru că e necunocut, îl interpretăm ca fiind negativ. Mai ales atunci când vrei să intri într-o relație, nu e foarte ușor să îți cunoști bine partenerul. Exact. De aceea trebuie sa cunoști puțin câte puțin, nu te muți cu el din prima. Nu te duci în intimitate cu el din prima, aveți diverse situații în care tu poți pleca oricând îți convine, nu trebuie să fii constrâns/constrânsă să rămâi cu acea persoană. În cuplu se poate întâmpla ca unul să caute noul și altul conservarea. Unul nu se simte bine cu el, celălalt abia așteaptă să zboare. Acest cuplu este la riscul de a se dezmembra. Pentru că în conviețuirea noastră e foarte important ca nu doar el sau nu doar ea să fie bine, ci și această alcătuire numită cuplu. Dacă acest cuplu e echilibrat, are o dinamică a lui, se întâmplă lucruri noi suficient de des, cuplul se va dezvolta, a declarat psihologul Cristian Andrei.
Citește și: VIDEO- Cum se declanșează furia și cum o putem controla? Sfatul psihologului Cristian Andrei