Tot mai mulți oameni depun cerere de autoexcludere din orice sală de jocuri de noroc. Totuși, gestionarea acestor solicitări este una foarte lentă și jucătorii pot pierde bani în continuare.
Jocurile de noroc reprezintă o epipdemie. Mulți români recunosc că au această dependență, iar cei mai pătimași realizează repede că au nevoie de ajutor ca să se elibereze de această adicție.
Statul român a găsit o cale de a-i ajuta pe acești oameni, fiind vorba despre autoexcludere. Prin această metodă, oamenii își blochează accesul la tot ceea ce înseamnă jocuri de noroc.
Citește și: VIDEO „Nu mai vreau să joc” Cum recuperezi banii pierduți la păcănele?
O singură instituție se ocupă de gestionarea miilor de cereri din toată țara. În plus, lipsește un sistem centralizat, care să se actualizeze în timp real. Astfel, jucătorii care au solicitat să fie autoexcluși pot, în continuare, să piardă banii în cazino sau în sălile de pariuri sportive și de păcănele.
Jocuri de noroc
Din cauza faptului că există o singură instituție care se ocupă cu gestionarea acestor cereri de autoexcludere, durează aproximativ 30 de zile ca solicitările să intre în vigoare.
„E bună și autoexcluderea asta. Era bine să fie pe toată Europa, nu doar în România. Noi mai plecăm afară, mai venim... ne jucăm și acolo” a spus un bărbat care a venit să se autoexcludă de la tot ce înseamnă jocuri de noroc.
Acest bărbat consideră că această cerere de autoexcludere ar fi trebuit implementată la 24 de ore.
Un fost fotbalist a spus că, în 15 ani de carieră sportivă, a pierdut 2 milioane de euro. A continuat spunând că jocurile de noroc distrug familii, copii, fiind și unele persoane care aleg să își ia viața din cauza acestui viciu.
„Puteam să am 10-15 apartament închiriate.
Să fac afaceri. Până la urmă îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt sănătos și că am o familie. Astăzi am pus stop, d-asta am și venit. Am avut prieteni în cartier care, de la atâtea datorii, s-au sinucis. Recomand tinerilor din ziua de azi să nu joace, să nu intre în cazinouri”.În mod ironic, la mică distanță de instituția la care oamenii se duc să depună cererile de autoexcludere, se află o sală de jocuri de noroc.
„Jocurile sunt făcute cu ajutorul neurologilor și psihologilor. Faptul că aproape câștigă le dă oamenilor senzația că se poate, și uneori le dă. Aparatele sunt setate să dea un câștig la un anume interval de timp. Este marketing. Sunt făcute să dea dependență”, a spus Ana Maria Molocea, psiholog.
Citește și: VIDEO „Să dea Dumnezeu să le scoată pe toate”. Propunere: fără săli de jocuri la parterul blocului
Ana Maria Molocea, psiholog, spune că cea mai mare greșeală pe care o poate face familia unui dependent de jocuri de noroc este să plătească datoriile în urma acestui viciu.
Jocuri de noroc
Sălile de jocuri de noroc sunt foarte multe în toate orașele țării, iar plasamentul lor este unul strategic: în apropiere caselor de amanet.
„Ma joc de la 16 ani, acum am 35! Îți spun din proprie experiență.
Nu poți! Din ce în ce, vrei mai mult și ajungi disperat. Tu ai în creier faptul că o să câștigi, dar nu câștigi nimic”, a spus un bărbat.Mai mulți oameni spun că au reușit să intre în sălile de jocuri de noroc, în ciuda faptului că au completat o cerere de autoexcludere.
„Eu am intrat într-o seară să văd dacă le verifică. Ajung, mă pun la aparat și spun că am autoexcludere. Mi s-a spus că nu am. Am făcut cerere, cu ștampilă, am vorbit cu un manager să îmi dea autoexcludere. Am pierdut 40.000 de lire”,a spus un bărbat care a lucrat în Anglia.
Același bărbat a încercat să intre într-un alt cazino, ca să vadă dacă are drept să intre sau nu. Aparent, acesta are acces și poate pierde banii în continuare, după cum spune chiar el.
„A devenit o normalitate. Jocul nu mai este ceva special pentru cei bogați sau pentru cei care vor să se îmbogățească. Este pentru toată lumea. Ce ne învață societatea? Învățăm prin ceea ce vedem. Suntem bolnavi, că vedem farmacii la tot pasul. Învățăm că ar trebui să avem noroc ca să ne autodepășim. Avem păcănele peste tot”, a spus Ana Maria Molocea, psiholog.
Același psiholog spune că a început să aibă la terapie și femei. Acestea spun că merg cu soții lor la cazino ca să îi păzească și se ajunge ca, din plictiseală, să joace și ele, devenind, astfel, dependente.
„Știu că luasem 10.000 de lei de la o bancă. I-am pierdut în două ore. După ce pierzi chiar și 100 de lei, dacă ești dependent, e foarte greu să te controlezi. Intri într-un cerc în care te învârți mereu. Iei bani din stângă, din dreapta, de la prieteni și strici toate relațiile cu toți apropiații. Ajungi... am ajuns și eu, de fapt, să nu mai am prieteni apropiați și persoane care să mai aibă încredere în mine”, a spus Daniel Dărvășan, fost dependent de jocuri de noroc.
Jocuri de noroc
Daniel Dărvășan spune că a schimbat șapte psihologi, dar nu a găsit unul potrivit. Menționează faptul că este nevoie de psihologi specializați în adicții. Șansa tânărului a fost internarea într-un centru de reabilitare, loc în care s-a vindecat.
„Stai 24 din 24 acolo. Programul este unul în 12 pași preluat din America. Se face împreună cu psihologii și cu staff-ul de acolo, cu terapeuții. Ca în filmele cu alcoolici anonimi, se face un cerc și povestesc despre problemele lor. Este un grup terapeutic. Este condus de un psiholog sau de un fost dependent, dar în abstinență. Se spune că aceste grupuri te ajută cel mai multe. Consider că e adevărat”, a spus Daniel Dărvășan, fost dependent de jocuri de noroc.
Cei care au depus cerere de autoexcludere și, totuși, realizează că sunt primite în sălile de jocuri, conform avocaților, își pot recupera banii.
„Pot face o acțiune în răspundere civilă și să recupere banii pierduți, doar dacă există probe în acest sens. Prima condiție e ca cererea de autoexcludere să existe, apoi să fie în Registrul Național de Interdicții al ONJN și apoi să demonstreze că li s-a permis accesul în sălile de jocuri și au pierdut sume de bani”, a spus Mihnea Andrei Șerban, avocat.