Așa arată comuna Tunari din județul Ilfov, o localitate aflată la opt kilometri de București, care le-a devenit casă celor care vor să fugă de aglomerația Capitalei.

Spre exemplu, Victor s-a mutat aici de mai bine de doi ani. "Am plecat din zona de București din cauza traficului. Toată lumea știe că este un trafic infernal, pierzi două ore pe zi în trafic.

Nu m-aș mai muta în București niciodată. Avem o infrastructură bună, iar din Tunari poți ajunge imediat în București", spune tânărul.

Agitația Capitalei și viața la bloc au fost date uitării acum pentru relaxarea în grădina casei.

"Este o relaxare să uzi gazonul. Pe mine mă relaxează foarte mult. Deci, pentru cei care stați la bloc vă recomand să vă mutați la casă ca să fiți mai relaxați", mai spune el.

Comuna Tunari s-a dezvoltat frumos în ultimii ani, iar condițiile sunt chiar mai bune decât în metropole, spun locuitorii.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Sunt camere de supraveghere peste tot, străzi asfaltate, dar și parcuri pline cu verdeață.

"Ne aflăm în parcul central din localitatea Tunari. În acest parc s-a investit peste două milioane de euro, această lucrare s-a făcut în aproximativ un an și jumate", spune Dan Stamate, city manager al comunei Tunari.

Comuna are terenuri de tenis, dar și parcuri cu benzi pentru alergat. Zonele în paragină au fost transformate în parcări.

Cât despre creșe și grădinițe publice acestea au fost reabilitate complet.

Primăria are în derulare și alte proiecte între care unul în valoare de 27 de milioane de euro pentru finalizarea rețelei de apă și canalizare.

O altă comună occidentală, în Bihor

Un alt exemplu de bune practici vine din Bihor. Comuna Cociuba Mare prosperă pe zi ce trece.

Investițiile au început să atragă aici și persoane din afara județului. Este și cazul doamnei Mariana Iancu.

După 34 de ani locuiți în Arad, femeia a decis în plină pandemie să se mute la sat, a luat o casă veche și a modernizat-o.

"M-a atras foarte mult liniștea acestui sat, aerul curat, m-a atras comunitatea, în sensul că am observat că aici șoselele s-au făcut, s-a implementat deja canalizarea, s-a implementat gazul. Până la Peșterea Urșilor, fac jumătate de oră cu mașina, până în Băile Felix, de asemenea, în schimb nu este poluat cu nimic", spune femeia.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: "Asta este o chestie a unui om care gândește atât de pervers". Tavi Colen, motivul pentru care nu l-a dat în judecată pe Alin Oprea- radioimpuls.ro

Atunci când a cumpărat casa bătrânească, ea a vrut neapărat și un teren mare unde să și poată planta de ale gurii. 

"Am început cu o grădiniță unde îmi pun zarzavat pentru mine. Îmi place foarte mult să mănânc bio, adică nu mai suport să fie un pământ cu ierbicid. Câțiva cartofi, ceapă, roșii, ardei, vinete, iar aici am făcut o plantație de aproximativ 100 de pomi fructiferi, caiși, piersici, meri, peri și pruni", mai spune localnica.

Care este rețeta succesului? Ei bine, pentru început, mărirea taxelor și impozitelor locale. Deși localnicii au fost supărați la început, cu bani strânși, Primăria a modernizat școala, centrul de permanență și a construit parcuri în fiecare sat.

În plus, aici au fost atrase fonduri europene și guvernamentale în valoare de peste 20 de milioane de euro cu care s-au asfaltat drumuri și s-a făcut rețea de canalizare, iar gunoiul se reciclează cu succes.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si