Reţete vechi de Crăciun: Află ce mâncau bunicii noştri în perioada sărbătorilor de iarnă
Crăciunul de altădată avea o magie aparte, presărată cu miros de cozonaci, sunet de tălăngi şi căldura sobei în jurul căreia se aduna întreaga familie. În gospodăriile bunicilor noştri, sărbătoarea era aşteptată cu respect, muncă şi bucurie, iar masa de Crăciun era dovada hărniciei de peste an. Fiecare bucată avea o poveste, fiecare reţetă era transmisă din generaţie în generaţie şi nimic nu se pierdea.
Mai jos sunt câteva dintre preparatele tradiţionale care nu lipseau din casele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
Pomana porcului – începutul sărbătorilor
În ziua Ignatului, după tăierea porcului, familia se aduna în jurul ceaunului unde se pregătea una dintre cele mai gustoase şi simple mâncăruri: pomana porcului. Bucăţi proaspete de carne, slănină şi ficat erau prăjite în untură şi servite imediat, alături de mămăligă fierbinte şi murături.
Sarmalele în foi de varză murată
Sarmalele bunicilor erau mici, dense şi aromate. Se găteau încet, ore întregi, în oale de lut. Amestecul de carne tocată, orez, ceapă şi cimbru era învelit în foi de varză murată în putină, având un gust aparte datorită îmbătrânirii naturale a verzei. Uneori se adăuga afumătură sau costiţă, pentru savoare.
Citește și: Ce beneficii şi contraindicaţii are untura de porc?
Piftia (răcitura)
După dezmembrarea porcului, bunicii puneau deoparte picioarele, urechile şi ciolanul pentru piftie. Fiertă îndelung cu usturoi şi foi de dafin, lichidul devenea o gelatină limpede şi gustoasă. Piftia era aşezată în tăvi emailate şi lăsată la rece afară sau în cămară, unde gerul de iarnă o întărea natural.
Cârnaţi de casă şi caltaboş
Prepararea cârnaţilor era o tradiţie de familie. Carnea trecea prin maşina de tocat, apoi era amestecată cu sare, piper, usturoi şi boia, după reţete păstrate cu sfinţenie. Caltaboşul, făcut din organe, ceapă şi orez, era fiert şi păstrat în răcoarea şoprului. Gustul acestor mezeluri nu poate fi comparat cu nimic din supermarketurile de azi.
Citește și: Reteta cârnați de casă cu 10 kg carne
Jumările şi untura
După topirea grăsimii, se obţineau jumările aurii şi crocante. Untura era păstrată în borcane sau găleţi smălţuite şi folosită la gătit, iar jumările deveneau o gustare preferată la masa de Crăciun sau în zilele geroase.
Cozonacul cu nucă, mac sau rahat – regele deserturilor
Cozonacul bunicii era mândria casei. Frământat cu braţe puternice şi lăsat să crească lângă sobă, cozonacul avea un miros care umplea întreaga casă. Umpluturile tradiţionale includeau nucă zdrobită, mac, rahat sau chiar cacao cumpărată rar.
Prăjituri de casă: turtă dulce, faguri şi cornulețe fragede
Pe lângă cozonac, mesele erau îndulcite cu:
- turtă dulce aromată cu scorțișoară și miere;
- faguri umpluți cu cremă de cacao;
- cornulețe cu gem sau nucă, care se topeau în gură.
Vin fiert şi ţuică fiartă
La finalul meselor, adulții se încălzeau cu un pahar de vin roșu fiert cu scorțișoară, cuișoare și portocală sau cu tradiționala țuică fiartă. Aceste băuturi însoțeau colindele și poveștile spuse la gura sobei.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.