Calendar ortodox 20 aprilie 2022.   În fiecare an, pe 20 aprilie, în Biserica Ortodoxă se săvârșește denia din Miercurea Mare, dar și pomenirea  Sfântului Teotim, Episcopul Tomisului. În Miercurea Mare, textele principale din Sfânta Evanghelie se citesc în cadrul Deniei și a Liturghiei Darurilor înainte sfințite. 

Calendar ortodox 19 aprilie 2022: Miercurea Mare. Cine a fost Sfântul Teotim? 

Sfântul Teotim s-a născut pe la jumătatea veacului al IV-lea în Dobrogea şi a vieţuit de tânăr în nevoinţă, rugăciune şi cercetarea Sfintelor Scripturi, dobândind şi o aleasă cultură clasică grecească în şcolile vremii. El a urmat de tânăr calea vieţii monahale, probabil într-una dintre sihăstriile Casimcei dobrogene, potrivit basilica.ro.

Totodată, pentru sfinţenia şi înţelepciunea sa a fost ales episcop al Tomisului, după trecerea la cele veşnice a Fericitului episcop Gherontie, care luase parte la Sinodul al II-lea Ecumenic (Constantinopol, 381).

Virtuţile şi înţelepciunea ierarhului Teotim l-au făcut cunoscut şi apreciat chiar şi de către barbarii huni, care îl numeau „zeul romanilor”. 

Miercurea Mare este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus fariseilor care voiau să-L ucidă, pentru treizeci de arginţi. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Citeste si: Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Sfaturi pentru credincioşi

Calendar ortodox 20 aprilie 2022: Ce sărbătoare este în Miercurea Mare

Calendar ortodox 20 aprilie 2022: Ce sărbătoare este în Miercurea Mare

Totodată, Miercurea Mare este dedicată Tâlcuirii Evangheliei în biserică, la denie. Denia care se ţine în seara de miercuri îl prezintă pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos.

Citeste si: Când se ţine post negru în Postul Paştelui 2022?

Potrivit tradițiilor creștine, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. Potrivit preoților, în Mirecurea Mare nu se spală rufe, pentru că este păcat.

Citeste si: Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”- kfetele.ro

Citeste si: Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani. Și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea surfing- radioimpuls.ro

O superstiție spune că în Miercurea Mare nu este bine să fii supărat pe nimeni, nici să înjuri sau să pui gândurile necurate în față. Astfel, o vorbă bună și afecțiunea arătată celor dragi în această zi, îți vor aduce un an mai bun și mai binecuvântat.

Citeste si: Denia din Miercurea Mare: Ce putem învăţa din Pilda femeii păcătoase şi a lui Iuda Iscarioteanul?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si