Cât de sănătoasă este soia? Soia modificată genetic. Soia aparţine familiei leguminoaselor, ea intrând în compoziţia multor produse de post. Conţine toţi aminoacizii esenţiali, o singură cană de boabe de soia fierte oferind jumătate din necesarul zilnic al organismului.

Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind un aliment de bază în regimul vegetarian sau în perioada postului, când se renunţă la carne şi lactate, deoarece constituie o importantă sursă de proteine.

Cât de sănătoasă este soia? Soia modificată genetic. Multe controverse

În ultima perioadă, au apărut controverse cu privire la adevăratele beneficii şi pericole la care se expun cei care consumă produse preparate pe bază de soia, în special legate de soiurile modificate genetic.

Cat de sanatoasa este soia? Soia modificata genetic
Cat de sanatoasa este soia? Soia modificata genetic

Citeste si: Harta carențelor de vitamine și minerale din organism

Părerile specialiştilor sunt împărţite, însă nimeni nu contestă proprietăţile benefice pe care soia le are, precum conţinutul bogat în proteine, lecitină, acizi graşi Omega3, fibre, fosfor, zinc dar şi efectele în ceea ce priveşte buna funcţionare a tractului digestive.

Unele studii arată că anumiţi compuşi din soia pot regla nivelul de colesterol şistimulează regenerarea celulară. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment, măsura este cheia, iar consumul în cantităţi moderate nu reprezintă un risc pentru sănătate.

Cât de sănătoasă este soia? Soia modificată genetic. O sursă de proteine

„Soia a constituit încă din cele mai vechi timpuri o sursă esențială de proteine pentru popoarele asiatice. Există însă școli de nutriție, în special occidentale, care consideră că soia conține mari cantități de toxine, acid fitic, substanțe fitoestrogene care influențează negativ în special funcțiile glandelor endocrine, produc tulburări de creștere și sunt cauza pubertății precoce la copiii hrăniți cu lapte de soia.

Pe de altă parte, alimentația foarte variată, creșterea greutății corporale la copii și chiar accesul la informație (necenzurată) sunt factori care au determinat debutul pubertar precoce. S-a observat și faptul că populația asiatică, o mare consumatoare de soia, este mai predispusă la cancer esofagian și gastric”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Citeste si: Cel mai toxic pește din lume. Toată lumea în consumă fără să știe că este OTRAVĂ PURĂ!

„În același timp, nu trebuie uitat faptul că soia se consumă în cantități mari în China și în Japonia, unde incidența bolilor cardiovasculare și bolilor canceroase este mult mai mică decât în lumea apuseană. În plus, studiile arată că femeile care consumă în mod regulat produse pe bază de soia (cu aport mare de izoflavone) au un risc mai mic de cancer mamar”, a arătat nutriționistul.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Cat de sanatoasa este soia? Soia modificata genetic
Cat de sanatoasa este soia? Soia modificata genetic

Cât de sănătoasă este soia? Izoflavonele  

Potrivit acesteia, izoflavonele conținute în soia au un rol important în lupta împotriva tumorilor: sunt antioxidanți puternici și deci reduc stresul oxidativ la nivel celular, previn formarea radicalilor liberi care modifică celula, au efect antiestrogenic, esențial în profilaxia cancerului mamar și uterin.

„În concluzie, cei mai mulți epidemiologii consideră că folosirea curentă a produselor din soia împreună cu un mod de viață echilibrat (somn suficient, exercițiu fizic, consum suficient de apă) poate avea o influență pozitivă asupra sănătății individului”, a adăugat medicul.

Cat de sanatoasa este soia? Soia modificata genetic
Cat de sanatoasa este soia? Soia modificata genetic

Citeste si: Adevărul despre roşiile cu moţ din pieţe. Un cercetător român spune ce conţin

Atenție asupra tipului de soia!

Ea a spus că se pot consuma produse din soia, însă a atenționat asupra felului de produs cumpărat. Astfel, soia trebuie cumpărată sub formă de boabe și preparată în casă sub diverse feluri: supă, sote, piure.

„Tot ce găsim în magazine sub formă de produse semipreparate sau conserve conțin soia în cantități mici și sunt foarte bogate în sare, aditivi alimentari și conservanți, toate aceste ingrediente fiind neindicate”, a explicat nutriționistul.

 

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si