Tradiţia spune că varza se pune la murat în jurul sărbătorii Sfântului Dumitru, care are loc pe 26 octombrie. Află din acest articol câtă csare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă!

Iată câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă!

Bunicii noştri spunea că se pune o lingură de sare pentru fiecare litru de apă sau 10 linguri la o găleată de apă.

Sarea trebuie neapărat să fie grunjoasă, nu extra-fină! Lingura de sare nu trebuie să fie nici rasă, nici extra-plină. Însă, dacă îţi place varza mai sărată, poţi pune o lingură mai plină.

Dacă vrei să ştii câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă în grame, află că în medie este vorba de 30 de grame.

Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţeta delicioasă a bunicii
Câtă sare se pune la varza murată la butoi pentru iarnă? Reţeta delicioasă a bunicii

Cum alegi varza pentru murat?

Varza pe care vrei să o pui la murat trebuie să fie cât mai coaptă. Dacă este albă, atunci este bine coaptă. De asemenea, varza trebuie să fie tare.

Pentru a nu se înmuia varza murată la butoi, trebuie să dai la o parte frunzele verzi. Dacă nu vrei să le arunci, din ele poţi face o gustoasă varză călită.

Cum se alege varza pentru murat?
Cum se alege varza pentru murat?

Reţetă de varză murată la butoi pentru iarnă

Iată o reţetă completă de varză murată la butoi pentru iarnă! Va ieşi delicioasă şi o poţi folosi atât la sarmale, cât şi pentru a prepara o varză călită.

Ingrediente pentru varză murată

  • 20 de verze, cu frunză subțire
  • 8 legături de cimbru uscat
  • 15 crenguțe de mărar uscat
  • 1-2 mâini pline de piper boabe
  • 1, 5 kg sare

De asemenea, în butoiul de varză mai poţi pune câteva boabe de porumb, boabe de muştar, bucăţele de mereu sau gutui, cât şi o bucăţică mică de tot de hrean.

Mod de preparare

Scobește verzele de cotor și toarnă acolo puțină sare. Pune pe fundul butoiului o parte din condimente. După aceea, îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, pune condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Nu te îngrijora dacă nu încap toate verzele în butoi. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.

Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.

Află cum se pritoceşte corect varza murată!

Reţetă varză murată la butoi pentru iarnă
Reţetă varză murată la butoi pentru iarnă

După aproximativ o lună, varza se acrește.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

Varza își păstrează proprietățile miraculoase și după ce intră în fermentație, astfel că, un consum regulat de varză murată îi furnizează organismului vitaminele, antioxidanții și enzimele de care are nevoie.

În cât timp se acreşte varza pusă la murat la butoi?
În cât timp se acreşte varza pusă la murat la butoi?

Varza murată este ideal de consumat în dieta pentru tratarea ulcerului, dar și în dietele de slăbit alături de ciorba de varză.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si