Află ce beneficii şi contraindicaţii are untura de porc!
Untura de porc este un aliment cu tradiţie în gastronomia românească, folosit atât pentru gătit, cât şi – în unele cazuri – în scopuri terapeutice. În ultimii ani, însă, untura a revenit în discuţie datorită interesului pentru grăsimile naturale. Iată care sunt principalele beneficii şi contraindicaţii ale acestui produs.
Beneficiile unturii de porc
Conţine acizi graşi mononesaturaţi
Untura este bogată în acid oleic (acelaşi tip de grăsime prezent în uleiul de măsline). Acizii graşi mononesaturaţi pot contribui la:
- reducerea colesterolului „rău” (LDL)
- creşterea colesterolului „bun” (HDL)
- protejarea sistemului cardiovascular
Citește și: Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale? Reţetă tradiţională de sarmale pentru Crăciun
Rezistă bine la temperaturi ridicate
Untura are un punct de ardere înalt, ceea ce o face potrivită pentru prăjit şi gătit la temperaturi mari. Avantajul este că se oxidează mai greu faţă de multe uleiuri vegetale, reducând formarea compuşilor toxici.
Sursă de vitamine liposolubile
Deşi în cantităţi moderate, untura poate conţine:
- vitamina D – importantă pentru oase şi sistemul imunitar
- vitamina A – esenţială pentru vedere, piele şi imunitate
Conţinutul acestor vitamine depinde mult de alimentaţia şi modul
de creştere al animalului.Este mai naturală decât multe dintre grăsimile procesate
Untura este o grăsime animală neprocesată industrial, fără aditivi, fiind o alternativă mai puţin artificială comparativ cu margarina sau grăsimile hidrogenate.
Valoare energetică ridicată
Poate fi utilă în dieta persoanelor care au nevoie de un aport caloric mai mare, cum ar fi muncitorii care depun efort fizic intens sau persoanele aflate în zone cu climat rece.
Citește și: Cum se face toba de casă: Rețetă tradițională pentru Crăciun
Contraindicaţii şi riscuri
Conţine grăsimi saturate
Untura este bogată şi în grăsimi saturate, care în exces pot:
- creşte colesterolul LDL
- favoriza afecţiunile cardiovasculare
- contribui la obezitate dacă este consumată frecvent
Consumul trebuie moderat, mai ales în combinaţie cu alte produse bogate în grăsimi saturate.
Contraindicată în anumite afecţiuni
Persoanele cu următoarele probleme ar trebui să limiteze sau să evite consumul:
- boli cardiovasculare
- hipercolesterolemie
- obezitate
- pancreatită
- boli ale ficatului sau vezicii biliare
Aport caloric foarte mare
100 g de untură pot avea peste 850 kcal.
Consumată în exces, poate contribui rapid la creşterea greutăţii.Calitatea depinde de sursa animalului. Untura provenită de la porci crescuţi industrial poate conţine reziduuri nedorite sau un profil lipidic mai puţin favorabil. Ideal este consumul de la animale crescute natural, hrănite corespunzător.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.