Ce casete video avea în colecţie Nicolae Ceauşescu: „Casetele omagiale n-au fost vizionate niciodată“

Colecția de casete video a fostului președinte, Nicolae Ceaușescu, a fost recent descoperită. Află ce filme viziona Ceaușescu și cât de norocos era acesta că le avea.

Author: Andreea Bolocan miercuri 17 martie 2021 , 09:12

colectia de casete video a lui nicolae ceausescu
Nicolae Ceaușescu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cel care a descoperit colecția mare din filmoteca fostului președinte al României a fost Ştefan Chiriac, un angajat al Studiourilor Buftea.

Acesta a descoperit, pe lângă filmele hollywoodiene şi numeroase imagini inedite din viaţa dictatorului, pe care Chiriac are de gând să le facă publice sub forma unor documentare.

În timp ce românii aveau parte de numai două ore de program zilnic la televizor, iar filmele occidentale nu mai ajungeau aproape deloc în sălile de cinema, Nicolae Ceauşescu era la curent cu toate noutăţile din industria cinematografiei. Cinefil înrăit, dictatorul nu doar că obişnuia să vizioneze toate filmele autohtone, dar era şi un mare admirator al producţiilor realizate la Hollywood, pe care le vedea în sala de proiecţie a reşedinţei sale din bulevardul Primăverii.

Colecția de casete a lui Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu a avut o colecție impresionantă de videocasete

De-a lungul anilor, Ceauşescu a adunat o colecţie impresionantă de videocasete cu filme occidentale, care a fost redescoperită din întâmplare de Ştefan Chiriac, angajat al Studiourilor

Buftea.

„Imediat după Revoluţie, aparatura şi casetele din colecţia lui Ceauşescu s-au transferat spre păstrare în magaziile studiourilor cinematografice de stat şi au rămas într-un subsol până de curând. Timp de 30 de ani nimeni nu s-a mai interesat de soarta lor. Noi am descoperit un volum uriaş de casete pitite prin cotloane şi unghere. N-am aruncat nimic, nici măcar reclamele la pastă de dinţi“, a declarat Chiriac, care şi-a petrecut ultimele patru luni cercetând această arhivă.

„Pentru a putea viziona această ‘comoară’ a trebuit să investesc o sumă deloc de neglijat în aparatură, pentru că n-am găsit doar VSH-uri, ci şi formate mai puţin uzitate, cum ar fi U-matic. Am găsit un player funcţional tocmai în Germania, am trecut prin multe peripeţii ca să intru în posesia lui – are 25 de kilograme. Funcţionează perfect, chiar dacă e fabricat în anii ’80. Am mai luat şi un Betamax, tot din aceeaşi perioadă, care m-a uimit prin complexitatea mecanismelor şi claritatea cu care redă casete cu o vechime de peste patru decenii“, a mai povestit angajatul Studiourilor Buftea.

Filmele preferate ale soților Ceaușescu

Ştefan Chiriac a dezvăluit şi că printre titlurile preferate de soţii Ceauşescu se numărau producţii precum „Mad Max“, „Atlantic City“, „Ben-Hur“, „Taxi Driver“, „Toţi oamenii preşedintelui“ şi „Duzina de ticăloşi“.

Citeste si: Cortina se ridică! Actorul Marius Manole, în această seară, la “40 de întrebări cu Denise Rifai”: “Îmi pare rău pentru ei că au avut viața asta. Meritau ceva mai bun!”

„Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi ”Borsalino”. Am găsit şi filmul experimental ”Koyaanisqatsi”, al lui Godfrey Reggio, dar şi ”Şocul viitorului”, al lui Alvin Toffler, trimis chiar de acesta împreună cu o scrisoare corespunzătoare de linguşire. Sunt şi filme româneşti, chiar din rândul celor «problematice», cum ar fi ”Glissando”, al lui Mircea Daneliuc, Ceauşeştii având în colecţie versiunea realizată pentru export, cu subtitrare în limba italiană“, spune Ştefan Chiriac.

Pe lângă filme, colecţia conţine foarte multe casete cu cascadorii auto şi moto, majoritatea de producţie americană, dar dublate în limba germană.

„Tot în colecţia de casete există mult cabaret german, franţuzesc, muzică imperialistă cu videoclipuri de genul celor realizate de MTV, englezeşti şi americane, concursuri de dansuri sportive din Germania. Probabil i-au aparţinut lui Nicu Ceauşescu, ca şi casetele pentru adulţi, pentru că s-au găsit şi asemenea filme. La capitolul muzică autohtonă, am regăsit în special muzică populară, romanţe cântate de Ioana Radu şi o melodie care se repetă obsesiv, ”Radu mamii”, care se spune că era preferata lui Nicolae Ceauşescu. Merită menţionat şi faptul că toate casetele cu filme de bună calitate erau vizionate – se observă asta la o analiză fizică a lor.“

Citeste si: Primul film românesc nominalizat la OSCAR- „Colectiv” al lui Alexander Nanau

Casetele omagiale n-au fost vizionate niciodată

O secţiune specială din filmoteca familiei Ceauşescu este dedicată casetelor cu filme omagiale, nelipsite din planurile anuale de producţie cinematografică.

Ștefan Chiriac

„Toate casetele în care protagoniştii sunt Ceauşeştii erau nevizionate, virgine – scârţâiau din toate încheieturile când le-am introdus în player. Lingăii vremii se chinuiau să-i facă tovarăşului carcase cu titluri scrise cu litere aurite, îmbrăcate în catifea, carcase de lemn cu steguleţe tricolore lipite pe margini, iar cei doi nici măcar nu se uitau la ele. Se uitau în schimb la cascadori americani dublaţi în limba germană.”

Casetele pe care Ceaușescu le primea prin intermediul ambasadelor erau vizionate și filtrate de către securiști.

De asemenea, Ceauşescu primea foarte multe casete prin intermediul ambasadelor diverselor state care erau reprezentate diplomatic în ţara noastră. De obicei, materiale difuzate de televiziunile naţionale, după vizitele lui în ţările respective. Acestea erau vizionate. Totul era filtrat de către securişti şi existau note explicative cu ţara de provenienţă, durata înregistrării, conţinutul, ocazia cu care au fost realizate, dar şi starea tehnică a înregistrării.”, a mai explicat Chiriac.

Sursa: Adevărul


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si