Ce este sumacul şi la ce preparate îl poţi folosi? Iată cum poate fi folosit acest condiment și ce proprietăți miraculoase are!
Sumacul este un condiment cu un gust acrisor foarte folosit, mai ales in bucataria turceasca. Sumacul se foloseste in salatele de cruditati dar si pentru a condimenta preparatele din carne.
Ce este sumacul și cum îl poți folosi în diverse preparate?
Sumacul este un o mirodenie de culoare rosie-purpurie este foarte populara in Turcia si Iran si este presarata peste orez, ceapa proaspat tocata sau ca ingredient in doner kebap, o indragita specialitate culinara turceasca.
Totodată, acest condiment are un gust acid, acrisor, o aroma intepatoare si de lamaie, usor iute. Arborele decorativ originar din Orientul Mijlociu mai este cunoscut si ca otetar mirositor. Fructele sale de culoare rosie se comercializeaza uscate sau macinate si au gust acrisor.
Condimentul sumac este cultivat in zona Mediteranei, in Sicilia, Turcia și Grecia.
Citeste si: Sfeclă roșie la borcan pentru iarnă. Secretul pentru un preparat delicios
Sumacul este folosit in preparatele traditionale din bucataria din Turcia, Liban, Siria, Grecia sau Iran.
De asemenea, acest condiment este utilizat in preparate culinare, dar si ca medicamen, fiind un remediu natural cu proprietati miraculoase:
- este bogat in vitamina C
- sursa de antioxidanti
- are proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare
- trateaza gripa, raceala, bronsita
- previne bolile cardiovasculare
-
- reduce febra
- regleaza tranzitul intestinal
- previne hiperglicemia
- lupta impotriva obezitatii
Citeste si: Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete de ciuperci murate pe care să le încerci
Sumacul se foloseste pentru a da gust carnii de pui, peste, la fructe de mare, miel, in combinatie cu diverse seminte cum ar fi mugurii de pin sau cu iaurt.
Totodată, această mirodenie da o aroma deosebita salatelor de cruditati, preparatelor din carne, la orez sau diverse tocanite. De asmenea, este inclus in diverse mixuri de condimente folosite pentru a marina carnea ce urmeaza sa fie pusa pe gratar sau la cuptor, ori la sosurile pentru marinate. Sumacul se adauga si in kebab, hummus, orez, la supe sau dressinguri pentru salate, in tocanite cu carne sau de legume.
Unii bucătari folosesc acest condiment, sumac, la preparatele culinare din peste, carne, ciuperci, pe frigarui. Sumac este un condiment,care functioneaza bine in combinatie cu leguminoase, ardei chili, praf de chili, coriandru, chimen, usturoi, boia de ardei, patrunjel, susan si cimbru.
Citeste si: Zacuscă de vinete la ceaun: Reţetă 100% românească
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.