Ursul este un animal inteligent. Uneori mai inteligent decât omul, iar asta îl face ca de cele mai multe ori să ocolească cu înțelepciune omul, dacă îi simte prezența. Urșii gunoieri pot să fie un pericol, dar discuția este complexă pentru că situația acestor urși este consecința lipsei de inteligență a omului. În zonele aglomerate de corturi, grătare, trasee populare, ursul poate fi o prezență frecventă dar riscurile ca el să atace sunt mici pentru că este obișnuit cu omul și aglomerația îl face defensiv.

În aceste locuri ursul vine să cerșească.

Nu pleca niciodată singur pe un traseu montan

Ce faci însă daca te întâlnești cu ursul în zone mai puțin umblate, unde ești parte dintr-un grup mic (nu uita că pe munte nu se merge de unul singur, că grupul care face un traseu într-o zonă izolată trebuie să fie de 5-7 oameni și că regulile muntelui trebuie respectate cu sfințenie) sau dintr-un motiv oarecare rămâi singur? Prima regulă este să nu-ți pierzi capul și să nu intri în panică. Calmul, concentrarea și convingerea fermă că poți face față situației sunt primele arme și cele mai eficiente.

Nu pleca singur pe un traseu montan

Muntele este casă ursului, omul este cel care calcă teritoriul ursului, niciodată invers. În aceste condiții, ursul se dovedește, din nou mai inteligent decât omul. Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcut de oameni este suficient că el să se îndepărteze înaintea contactului vizual.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO-Turiști față în față cu ursul. Un instructor de ski a filmat tot

Nu faceți contact vizual cu urșii

După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă ci o provocare adresată de om, ursului. Cea mai bună variantă în caz de întâlnire pe poteca este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului.

De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție.

Nu se pleacă niciodată la drum prin munți fără a cere amănunte de la persoanele avizate despre numărul urșilor și șansele unei întâlniri cu aceștia. Este bine de știut că ursul este atras în locurile unde există stâne ce stau pe munte de primăvară și toamnă. Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite. Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului.

Citeste si: Imagini revoltătoare. Patru pui de urs, scoși din bârlog și aruncați în zăpadă. A fost deschisă o anchetă

Nu provoca niciodată ursul

Urs pe pârtia de schi

Nu trebuie niciodată să provoci ursul. Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace. Nu trebuie să-l încolțești. Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede că tine, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!).

Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios.

Nu îi întoarce spatele ursului

Îndepărtează-te de el cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor face aceleași mișcări, pentru a păstra un singur corp. Mișcările haotice și țipetele îl pot face să atace.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul controversat postat pe contul lui Andrei Versace după ce a fost descoperit mort în apartamentul său- radioimpuls.ro

Înainte să atace, ursul are un comportament tipic. Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv. Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul. Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care îți poți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intens, sprayuri cu piper sau alte arme pe care montaniarzii adevărați le au cu ei, ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si