VIDEO - Copii români, exploatați de tâlhari în Spania
O investigație a polițiștilor spanioli scoate la iveală lucruri șocante despre bandele de infractori români care acționează în străinătate! Zeci de copii români erau obligați - uneori chiar de părinți - să tâlhărească bătrânii care scoteau bani de la bancomate. Capii rețelei se lăudau in mediul online cu sumele uriașe obținute în acest mod. În doar câteva luni, peste 200 de persoane au căzut pradă rețelei care acționa prin intermediul minorilor.

Copiii români obligați de părinți să jefuiască pensionari, în Spania. Anchetă de proporții a Poliției Naționale în Getafe și Fuenlabrada
[Sursa foto: unsplash.com]In articol:
Polițiștii din Spania cu ajutorul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Ialomiţa au depistat activitatea infracțională a unei rețele mafiote.
Citeste si: VIDEO- Scandal în centrul Timișoarei: Un bărbat băut a atacat doi polițiști locali
,,Din cercetări a reieşit că ar fi existat mai mult de 20 de adulţi, din cel puţin 5 familii sau clanuri, înrudiţi între ei, poziţionaţi ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiţi pentru comiterea faptelor", se precizează într-un comunicat al Poliției Române.
Trimiși să fure chiar de proprii părinți
Copiii stăteau în zonele unde se aflau bancomate și pândeau viitoarele victime. Când aceștia se apropiau de bancomat și acționau. Victimele erau în majoritatea cazurilor, persoane în vârstă. Atacatorii aveam mai multe modalități de a-și pune planul în aplicare, ori le istrăgeau atenția, exact în momentul în care pensionarii retrăgeau numerarul, ori foloseau violența. Bătrânii au fost bătuți, de multe ori.
Cei vinovați de jaf erau copii cu vârste sub 14 ani, obligați, de propriii părinți să comită infracțiuni. ,,Au venit din România în căutarea unei vieți mai bune, dar s-au pierdut pe drum" , precizează publicațiile spaniole.
După desfășurarea unei anchete ample, Poliția Națională Spaniolă, în colaborare cu autoritățile române, au reușit să destructureze rețeaua infracțională, care acționa în special în Madrid. Au fost reținuți 26 de cetățeni români.
,,La data de 13 octombrie a.c., Grupul XVI de la Brigada Provincială de Poliție Judiciară- Secția I a Unității de Droguri și Combatere a Criminalității Organizate din Madrid a efectuat 5 percheziții domiciliare, 4 în Getafe și 1 în Fuenlabrada, la persoane bănuite de infracțiuni pe linia traficului de ființe umane, în scopul exploatării, pentru comiterea de activități infracționale și infracțiuni împotriva drepturilor și îndatoririlor familiei, fiind clarificate peste 200 de infracțiuni asupra proprietății, comise la bancomate. Din cercetări a reieșit că ar fi existat mai mult de 20 de adulți, din cel puțin 5 familii sau clanuri, înrudiți între ei, poziționați ierarhic, care ar fi exploatat peste 30 de minori, de vârste diferite, instruiți pentru comiterea faptelor", a anunțat IGPR.
Autoritățiile spaniole au făcut publice imaginile din timpul acțiunilor infracționale. Arestările au avut loc în Getafe și Fuenlabrada în data 13 octombrie. Peste 100 de ofițeri ai poliției spaniole au percheziționat cinci locuințe, de unde au confiscat aproape 10.000 de euro în numerar, numeroase ceasuri de lux, mai multe telefoane mobile și diverse documente care acum sunt analizate de anchetatori.
Minorii erau supravegheați pe perioada jafurilor
Copiii care ajungeau să comită astfel de infracțiuni nu mergeau la școală și "s-ar fi dedicat exclusiv comiterii de infracțiuni, în scopul obținerii de bani pentru adulți" .
Astfel de activități infracționale au avut loc și în Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Olanda, România și Regatul Unit.
,,Adulții i-ar fi transportat pe minori în locul ales și ar fi rămas în zonă, monitorizând acțiunile lor. Majorii nu ar fi ezitat să folosească violența și intimidarea pentru a forța minorii să comită infracțiuni. În unele cazuri, minorii ar fi folosit forța fizică, iar în altele, aceștia le-ar fi atras atenția victimelor și i-ar fi hărțuit, în timp ce alți minori ar fi comis furtul. În majoritatea cazurilor, minorii nu au răspundere penală având sub 14 ani. Unii dintre minori ar fi locuit cu alte familii, departe de nucleul lor familial cel mai apropiat, care îi ignora complet, fiind obligați să comită infracțiuni în fiecare zi, mai mult de 12 ore pe zi rătăcind pe străzi, prin diferitele secții de poliție sau centre pentru minori.
Astfel, uneori, membrii organizației criminale ar fi transportat minorii cu mașina în alte locații, din afara Comunității Madrid, cu scopul de a-i face să comită infracțiuni împotriva bunurilor, în locuri în care sunt necunoscuți autorităților de poliție. Aceste practici au fost verificate în Sevilla, Zaragoza, Barcelona, Valencia, Toledo și Ciudad Real, existând un „fel de rotație” între minori, pe măsură ce îmbătrânesc sau devin bine cunoscuți, în faptele pe care le desfășoară. Polițiștii au descoprit, pe rețelele sociale, videoclipuri în care minorii s-ar fi lăudat că fură, explicând cum procedează și chiar înregistrându-se în timp ce comit faptele, iar, în altele, aceștia ar fi afișat bani, telefoane mobile sau ceasuri, în timp ce dansează sau se filmează în vecinătatea bancomatelor.
În cauză, 26 de persoane au fost arestate, iar 37 de copii au fost admiși în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate și Natalitate din Madrid. Datorită importanței și seriozității evenimentelor cooperarea poliției la nivel internațional a fost esențială. Biroul Atașatului de Interne Spaniol din România a făcut posibil fluxul de informați.
Pe de altă parte, EUROPOL și INTERPOL au oferit informații cu fapte asemănătoare din Austria, Belgia, Germania, Franța, Italia, Olanda, România și Regatul Unit, care au ajutat la stabilirea faptului că aceste clanuri au antecedente de săvârșiri de infracțiuni de exploatarea a minorilor și în alte țări europene. Direcția de Combatere a Criminalității Organizate- Inspectoratul General al Poliției Române și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București- Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ialomița au oferit sprijin pentru identificarea minorilor exploatați, precum și pentru identificarea diferitelor clanuri și relații dintre ele", mai este precizat în comunicatul IGPR.
Cei 37 de minori implicați în rețeaua infracțională au foști acceptați în Centrul de Minori, din cadrul Departamentului Politici Sociale, Familii, Egalitate și Natalitate din Madrid.