exclusiv: Cum arată Paștele pentru vegani?! Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu vine cu idei de preparate fără carne pentru masa tradițională: „Se poate face din linte sau din ciuperci”

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași extrem de repezi. Până în Duminica Mare au mai rămas doar câteva zile, iar românii deja se gândesc la bucatele tradiționale delicioase. Când vine vorba de vegetarieni sau persoanele care nu consumă carne, există și acolo o serie de idei de preparate delicioase care vor face masa mai bogată și mai gustoasă!

Pentru masa de Paște, românii pregătesc bucatele tradiționale precum friptura de miel, ouă roșii, cozonacul și pasca și mai ales, vedeta sezonului de primăvară, drobul. Rețetele tradiționale sunt cele mai populare în aceste zile, iar fiecare familie știe bine ce trebuie și ce nu își doresc să pregătească în acest an.

Tradițiile sunt respectate cu sfințenie de români, de la deniile din Săptămâna Patimilor, la post și la slujbele din Joia și Vinerea Mare.

În 2025 avem cel mai scump paște din ultimele două decenii, după cum au anunțat deja specialiștii, iar prețul pentru carnea de miel a crescut față de 2024. Anul acesta, pentru un animal întreg, doritorii ajung să plătească chiar și 500 – 600 de lei.

Deși preparatele tradiționale sunt bazate pe miel, există și persoane în România care au renunțat definitiv la carne sau preferă produsele din pasăre ori vită.

Nutriționistul Ana – Maria Demetrescu a explicat recent cu ce poate fi înlocuită carnea de miel și a venit și cu o serie de variante de preparate pentru sărbători fără carnea, ideal pentru persoanele care aleg să consume doar ouă și lactate.

friptura de miel

Friptură de miel cu salată și cartofi la cuptor

(sursa foto: PixaBay)

Ce alternative au românii care nu vor să consume carne la masa de Paște

La masa de Paște, în mod tradițional, se consumă carnea de miel.

Nu de puține ori însă, din diferite motive, românii au ales și porc, pui sau curcan. Există însă și categoriile de persoane care au renunțat la carne, iar pentru acestea ideile pe bază de plante sunt o variantă pentru masa de sărbători.

Citește și: Programul supermarketurilor de Paște 2025: Când sunt deschise magazinele LIDL, Kaufland, Penny, Carrefour, PROFI și Mega Image

„Pentru vegetarieni, drobul de la masa de Paște, de exemplu, se poate face din linte sau din ciuperci. Mai pot exista și variantele în care putem prepara niște sărmăluțe din orez sau cu ciuperci.

Totodată există și variante de cozonac pe care să le preparăm pentru vegetarieni, să le spun așa de post. Există și se găsesc numeroase variante și pentru persoanele care nu consumă carne.

Nu trebuie să cumpărăm, neapărat, de Sărbători carnea de miel, mai ales că nu toată lumea o tolerează.

Gustul cărnii de miel este mai deosebit și nu toată lumea preferă”, a explicat nutriționistul Ana – Maria Demetrescu, pentru Știrilekanald.ro.

miei

Doi miei albi pe câmp

(sursa foto: PixaBay)

Cu ce pot înlocui românii carnea de miel dacă nu își permit să o cumpere

O altă problemă pe care românii ar putea să o întâmpine în 2025 sunt prețurile pentru carnea de miel. Anul acesta, pulpa de miel se vinde cu 40 de

lei kilogramul, cotletul ajunge la 45 de lei kilogramul și ceafa la 40 de lei pentru un kilogram. 

În cazul în care clienții își doresc să cumpere o jumătate de miel, atunci vor plăti 35 de lei pentru un kilogram, în timp ce prețul pentru un animal întreg ajunge la aproximativ 500 de lei. În aceste condiții și mai ales având în vedere inflația din România, unii dintre cetățeni iau deja în considerare să înlocuiască mielul cu alte produse la masa de Paște, iar nutriționistul Ana – Maria Demetrescu vine cu o serie de recomandări, primul

pe listă fiind curcanul.

Citește și: VIDEO Pensionarii fac Paștele pe datorie. Bătrânii României, cu lacrimi în ochi

„Dacă nu există posibilitatea financiară pentru a cumpăra miel, deși mielul nu este consumat de toate persoanele, nu oricine preferă gustul și plus de asta dacă sunt anumite probleme de sănătate, nu se recomandă tocmai pentru că duce la creșterea acidului uric.

ana maria demetrescu nutritionist

Nutriționistul Ana - Maria Demetrescu

(sursa foto: Facebook)

Dacă nu ne permitem să luăm carne de miel, atunci este bine să fie înlocuită carnea de miel cu cea de curcan pentru că se digeră mult mai repede, iar ca preț probabil că diferă, nu cu mult, dar nu trebuie să cumperi tot curcanul. Poți să iei niște pulpe, niște „tacâmuri” să faci o ciorbă și respectiv o friptură. Deci ca alternativă eu aș recomanda curcanul.

Puiul și porcul sunt oricum consumate în fiecare zi și atunci, dacă vrem altceva să fie carne de pasăre ca să trecem cu bine de sărbători, din punct de vedere digestiv. Putem opta și pentru carne de rață dacă este posibilitatea de așa ceva(...) Motivul pentru care nu aș recomanda porcul este faptul că majoritatea românilor oricum mănâncă carne de porc în tot timpul anului, ar fi culmea să mai consume și de Paște.

Mai bine mergem pe un meniu din carne de curcan, pentru că nu toată lumea mănâncă carne de curcan în timpul anului, așa cum se întâmplă cu puiul și astfel pot opta pentru preparate diferite și să aleagă carnea de curcan”, a spus nutriționistul Ana – Maria Demetrescu pentru WOWbiz.ro.


Autor
Îți Recomandăm Și...