
Cum se ingrijesc si intretin corect implanturile dentare?
Durata de viata a implanturilor dentare este in strans raport cu modalitatea in care au fost montate si mai apoi, modul in care acestea sunt intretinute.
Igienizarea lor se efectueaza atat la domiciliu cat si in cabinetul medicului profesional, in din 6 in 6 luni, cu ajutorul unor aparate speciale care nu traumatizeaza gingia din jurul implantului.
Mai mult decat atat, este primordiala informarae corecta si o buna comunicare cu specialistul pentru a alege implanturi dentare de calitate conforme nevoilor de ordin estetic si functional.
Ce presupune efectiv ingrijirea implanturilor dentare?
In primul rand, la fel ca si dintii naturali, implanturile au nevoie de ingrijire zilnica. Implantul dentar, este un corp artificial introdus in organism prin traversarea tesutului gingival, deci ele ofera un suport optim la fel ca cel al radacinilor naturale.
Intretinerea si ingrijirea implanturilor este formata din doua componenete esentiale care au consecinte benefice asupra durabilitatii lucrrailor protetice si a sanatatii orale in general si facreferire la:
ingrijirea profesionala
ingrijirea personala
Ingrijirea profesionala
Este formata dintr-o serie de proceduri si manopere realizate de catre personalul medical specializat in vederea intretinerii implanturilor. Ea presupune pe de o parte o verificare a insertiei implantului dentar. Controalele periodice sunt extrem de importante pentru a evalua starea implanturilor, pentru a efectua manopere de igienizare profesionala si nu in ultimul rand, pentru o serie de radiografii daca situatia o cere.
Pe langa curatarea lucrarilor protetice, controalele periodice in cabinetul medicului specialist sunt importante si pentru supervizarea gingiilor si osului pe care s-a montat implantul. In mod profesionist, pacientul va scapa de depozitele de tartru sau placa bacteriana si astfel se va reduce riscul aparitiei unei infectii locale.
Ingrijirea personala
Este compusa din toate procedurile cu privire la igiena personala orala pe care trebuie sa o realizeze fiecare pacient la domiciliu.
Asadar, fiecare pacient care a beneficiat de montarea unui implant dentar trebuie sa fie atent la urmatoarele aspecte:Igienizarea in mod corect (periajul trebuie sa fie efectuat fara graba, cu periute dentare moi care nu vor irita gingiile, nu vor zgaria implanturile impreuna cu o pasta de dinti neabraziva).
Clatitul bucal se face ajutorul unei ape de gura recomandata de catre medic, la fel ca si utilizarea atei dentare (dupa instructiuni precise pentru ca utilizarea agresiva a atei dentare la nivelul implanturilor va deschide „pungi” in gingie in care
Atentie la alimentatie si bauturi (desi se comporta si arata ca dintii naturali, este de preferat ca implanturile sa fie protejate; asadar, consumul alimentelor tari trebuie sa fie efectuat cu grija si se evita bauturile extrem de reci sau foarte fierbinti).
Renuntarea pe cat posibil la fumat (este demonstrat stiintific faptul ca fumatul poate conduce la pierderea implantului dentar).
Nu este indicata utilizarea periutelor de dinti care vibreaza (deoarece vibratiile slabesc surubul intern ce fixeaza bontul protetic; mai mult decat atat si stabilitatea coroanei incepe sa se piarda intrucat surubul se slabeste din ce in ce mai tare, iar in timp, aceasta se va misca).