De unde stie Facebook cine ti-a intrat in casa? Secretele din spatele butonului "Friend Request"

Retele de socializare, cum ar fi Facebook, ofera zilnic anumite sugestii de posibili prieteni pe care ar putea sa-i adaugi in lista ta. Cum functioneaza, de fapt, lucrurile?

Radu Constantin, luni 12 februarie 2018 , 21:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sigur vi s-a intamplat sa observati ca Facebook va ofera unele sugestii de prietenie de la oameni pe care ii cunoasteti foarte putin sau deloc. De obicei, primul impuls este sa ignori sau sa crezi ca este o greseala. Ei bine, din acest punct de vedere, Facebook nu greseste.

In mod obisnuit, Facebook iti indica posibilii prieteni pe baza legaturilor comune, insa nu tot timpul. Se intampla ca reteaua sa iti trimita sugestii de prietenie cu mesterul care ti-a zugravit casa sau cu o tanara pe care ai cunoscut-o vara trecuta la un concert. Iata cum face acest lucru!

De unde stie Facebook cine ti-a intrat in casa? De pe wireless-ul tau!

Atunci cand instalam o aplicatie pe telefonul mobil, aceasta solicita acces la mai multe servicii, cum ar fi cel de localizare, cel de date sau cel de acces la reteaua wireless. Toate datele care vin din folosirea acestor servicii sunt inmagazinate de Facebook care le transforma in „experienta personalizata” pentru fiecare utilizator. Astfel, daca ai intrat pe un magazin virtual, Facebook o sa-ti ofere la urmatoarea sesiune cateva oferte care ar putea sa ti se para interesante.

Acest lucru este valabil si pentru interactiunea dintre persoane. Atunci cand mesterul tau te roaga sa-i oferi parola de wireless pentru a-i da mesaje sotiei, Facebook stie ca sunteti in aceeasi locatie si impartasiti aceeasi retea wireless. Urmatorul pas este sa te intrebe daca nu vreti sa fiti prieteni si in spatiul virtual. La fel se intampla si atunci cand te afli timp de mai multe ore intr-un loc, cum ar fi la un concert.

Sacrifici "check-in"-ul si inchizi "localizarea"

Daca te simti invadat in spatiul personal si vrei ca retelele sociale sa nu mai stie unde te afli, e bine sa stii ca ai o sansa sa scapi daca opresti localizarea de pe telefonul mobil. O alta varianta este sa folosesti mai mult internetul oferit de reteaua operatorului. Sau inchizi pur si simplu telefonul. E cel mai sigur, doar ca nu-ti mai poti da "check in" la clubul preferat. 

Te-ar putea interesa si