Donațiile în criptomoneda Bitcoin către armata ucraineană sunt în creștere după invazia brutală a Rusiei. Noile date arată că, într-o fereastră de doar 12 ore, aproape 400.000 de dolari în bitcoin au fost donați către Come Back Alive, o organizație neguvernamentală ucraineană care oferă sprijin forțelor armate.

Citeste si: Centrala nucleară de la Cernobîl, capturată de ruși. Care este riscul unui accident radioactiv. "Praful toxic ar acoperi Europa"

Noua rundă de donații în Bitcoin confirmă o tendință observată în ultimele săptămâni, în care sute de mii de dolari au inundat ONG-urile ucrainene și grupurile de voluntari care lucrează pentru a împiedica ofensiva rusă, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic.

De ce donatorii preferă Bitcoinul 

De obicei, astfel de organizații primesc fonduri de la donatori privați prin transferuri bancare sau aplicații de plată, arată CNBC.

Cu toate acestea, criptomonedele precum Bitcoin au devenit cele mai populare, deoarece le permit să ocolească instituțiile financiare care ar putea bloca plățile către Ucraina.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Citeste si: Românii investesc în proprietăți în Dubai

Grupurile de voluntari și ONG-urile au strâns colectiv peste 1 milion de dolari în criptomonede, potrivit Elliptic, deși acest număr pare să crească rapid, pe măsură ce ofensiva nejustificată a Rusiei în Ucraina ia amploare.

De ce primește donații armata Ucrainei

Activiștii trimit donații pentru o varietate de scopuri, inclusiv echiparea armatei ucrainene cu echipamente noi, materiale medicale și drone, precum și finanțarea dezvoltării unei aplicații de recunoaștere facială menită să identifice dacă cineva este mercenar sau spion rus.

Citeste si: Klaus Iohannis, declarații după ședința CSAT. "Rusia este agresorul, nu victima. România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina" (VIDEO)

„Criptomonedele sunt din ce în ce mai folosite pentru războiul de finanțare participativă, cu aprobarea tacită a guvernelor”, a spus Tom Robinson, director al firmei Elliptic.

Și separatiștii pro-ruși au folosit sistemul criptomonedelor

Organizația Come Back Alive, care acceptă criptomonede încă din 2018, oferă armatei echipamente, servicii de instruire și consumabile medicale.

Un alt grup, Alianța cibernetică ucraineană, a primit aproape 100.000 de dolari în bitcoin, litecoin, ether și alte criptomonede în ultimul an. Din 2016, activiștii Alianței s-au implicat în atacuri cibernetice împotriva țintelor rusești. 

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Pe de altă parte, și separatiștii pro-ruși au strâns fonduri în bitcoin încă de la începutul conflictului.

Analistul de date fintech din Londra, Boaz Sobrado, a declarat pentru CNBC că unii oficiali ruși au menționat că nu închid conturile bancare ale opoziției „de teamă că le vor direcționa apoi către strângerea de fonduri cripto, ceea ce este mult mai greu de monitorizat”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si