Marius Balo, în vârstă de 42 de ani, este un profesor din Cluj, absolvent de teologie. Înainte de a pleca în China, Marius a lucrat la ONG care îi sprijinea pe oamenii din zone de conflict iar mai apoi a avut o emisiune pe teme spirituale în orașul natal. La rugămințile unui prieten deja stabilit acolo, el a decis să plece în anul 2008 în vizită în China, unde a și rămas după alte câteva vizite.

Marius Balo, profesor de engleză în China

”În acel an el mi-a tot scris și m-a îndemnat să merg să îl vizitez. "E o total altă lume de ceea ce știm noi. Tot ceea ce știi tu despre viață, aici e exact invers". Asta știam atunci când am ajuns și într-adevăr așa s-a dovedit să fie. Totul era nefamiliar, nou, cu fundul în sus însă părea armonios și această aparentă armonie te atrăgea. Am revenit în 2009 și în 2010, iar după a treia vizită am decis să mă stabilesc acolo”, a spus românul.

Citește și: Un călugăr de la Mânăstirea Arbore este căutat de procurorii DIICOT pentru corupere de minori

Povestea incredibiliă a românului, Marius Balo care a stat într-o închisoare din China timp de 8 ani pentru o schemă de fraudare

Povestea incredibiliă a românului, Marius Balo care a stat într-o închisoare din China timp de 8 ani pentru o schemă de fraudare

[Sursa foto: Marius Balo - Facebook]

”Primul job: profesor de engleză la grădi. Vârstele: 2-3 ani. Indiscutabil cel mai curat, cel mai alb job din lume, să lucrezi cu asemenea îngerași.

Banana, orange, monkey. De la o vreme însă simți nevoia să comunici cu cineva mai mult decât trei cuvinte. Începând cu 2011 am predat limba engleză la un centru de învățare a limbii engleze pentru adulți iar începând cu 2013 am predat la facultatea Renmin University din Beijing”, a mai adăugat Marius.

Până aici, Marius părea că ducea o viață decentă chiar dacă era departe de casă. Cu toate astea, parcă ceva îi lipsea și îl nemulțumea.

Iar, odată cu aceste gânduri avea să vină și cea mai grea perioadă din viața lui. Pentru o firmă la care lucra, clujeanul primea 80 de dolari ca să fie trecut în acte drept directorul unor firme-fantomă. Însă pentru asta, statul chinez ar fi fost prejudiciat cu 250 de mii de euro.  

Cum a ajuns clujeanul la închisoare

”Am fost arestat în martie 2014 pentru o presupusă infracțiune de complicitate la fraudă contractuală. În paralel cu activitatea de profesor eram angajat part-time al unei firme de creditare non-bancară. A fost momentul acela pe care nu ți-l dorești niciodată să ajungi să îl trăiești. Se descoperiseră niște neregularități in contractele firmei unde activam și eu iar poliția a descins și au arestat pe absolut toată lumea”, a povestit Marius Balo.

Marius Balo primea 80 de dolari ca să fie trecut în acte drept directorul unor firme-fantomă.

Marius Balo primea 80 de dolari ca să fie trecut în acte drept directorul unor firme-fantomă

[Sursa foto: Marius Balo - Facebook]

Deși i-a fost extrem de greu în închisoare, el niciodată nu și-a pierdut încrederea în Dumnezeu.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

”La început a fost extrem de greu, însă momentul izbăvirii a venit atunci când am acceptat că asta e voia lui Dumnezeu.

El a considerat necesar, pentru binele meu ca eu să sufăr în acest loc. Cât va fi necesar să sufăr așa? Nu știu, știe însă Dumnezeu, care nu va îngădui niciun minut în plus față de ce este absolut necesar. Știe El mai bine decât mine așa că îl las pe El de acum înainte să mă conducă acolo unde trebuie să ajung. În acel moment, după aproape un an de zile de zbucium, am reușit în sfârșit să mă liniștesc”, a spus românul.

Marius Balo, închis într-o cușcă de 16 metri pătrați

”Am găsit aproape 3000 de cărți acolo, rămase de cei care pătimiseră înaintea mea. Am citit tot ce mi-a văzut în mână. De la Dostoievski până la Ayn Rand. În felul acesta simțeam că am petrecut acel timp într-un mod constructiv. Al doilea lucru a fost faptul că nu am trăit într-un mediu violent. Nu să trebuiască să mă bat eu cu cineva însă nici măcar nu am văzut vreo bătaie în 8 ani de zile. Pedepsele pentru violențe erau deosebit de drastice și fiind între alți străini întemnițați și suferind împreună în acel iad, oamenii ajunseseră să se respecte unii pe alții. Fiecare avea o suferință de dus”, a mai adăugat acesta.

În primii 2 ani și 3 luni, Marius Balo a stat în arest, sau casă de detenție, închis într-o cușcă de 16 metri pătrați împreună cu alți 12 oameni care nu vorbeau nici unul limba engleză.

Marius Balo primea 80 de dolari ca să fie trecut în acte drept directorul unor firme-fantomă

Marius Balo primea 80 de dolari ca să fie trecut în acte drept directorul unor firme-fantomă

[Sursa foto: Marius Balo - Facebook]

Citește și: Pușcăriașul eliberat după o condamnare de 241 ani de închisoare a spus care e cel mai ciudat lucru descoperit în anul 2023

”Nu am ieșit deloc afară, nu am văzut lumina soarelui în tot acest timp, nu am putut să contactez pe absolut nimeni și nu am știut în nici un moment ce se va întâmpla cu mine. Voi fi eliberat mâine sau voi primi pedeapsa cu moartea și voi fi împușcat în curtea din spate? Ei deliberat nu îți spun nimic pentru ca să trăiești în fiecare moment cu acea presiune imensă care să te aducă eventual în situația în care să recunoști ceea ce vor ei sa recunoști. Pentru că doar asta contează, confesiunea acuzatului”, a explicat Marius.

Cât despre vinovăție, clujeanul spune că au existat multe dăți în care s-a simțit vinovat.

”De foarte multe ori m-am simțit vinovat însă nu pentru ceea ce fusesem acuzat. Această asumare a vinovăției a fost cea care m-a salvat. Dumnezeu îmi oferă ocazia să îmi ispășesc din păcate încă din această viață. Simțeam de asemenea că Dumnezeu mă pregătește prin această suferință extremă și transformatoare pentru o misiune de ceva fel pe care mi-o va încredința la un moment dat în viitor. Acum El mă antrena doar pentru ea”, a spus clujeanul.

Condițiile de detenție din China

”În China tortura este o artă care se tot perfecționează de mii de ani. Picătura chinezească, castrarea și moartea prin 1000 de tăieturi sunt doar cele mai cunoscute exemple. Am văzut o fotografie în una din cărțile pe care le-am găsit acolo, făcută la începutul secolului trecut, în care un om era omorât prin tehnica celor 1000 de tăieturi. Se face o mica incizie cu un cuțit după care se pune sare pe rană, iar cei cărora priveau, o mulțime uriașă, le sclipeau ochii de plăcere. Ei relativizează, nu empatizează”, a povestit îngrozit Marius.

Zilele în închisoare treceau relativ repede deoarece oamenii munceau în mare parte a timpului.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În primii 2 ani și 3 luni, Marius Balo a stat în arest, închis într-o cușcă de 16 metri pătrați.

În primii 2 ani și 3 luni, Marius Balo a stat în arest, închis într-o cușcă de 16 metri pătrați

[Sursa foto: Marius Balo - Facebook]

Citește și: Andrew Tate povestește despre experiența din închisoare și ce rutină are în spatele gratiilor

”Ne trezeam la 6:30. Urma micul dejun care consta în orez fiert in apă și o chiflă crescută la abur de mărimea unei cărți de credit. Apoi începea munca întreruptă doar de masa de prânz, orez din nou cu legume în zilele bune, în zilele mai puțin bune orez cu iarbă. La ora 17 venea cina, din nou orez cu ridichi sau cu castraveți. Mai prindeai și o bucățică de carne însă mai rar și oricum nu vroiai să o mănânci că poate era de câine sau de șobolan. Seara la ora 21 erai închis în cameră”, a explicat clujeanul.

După ce s-a întors în România, Marius Balo a făcut un ”pelerinaj”, așa cum îl numește el de 2922 de km pe jos prin țară.

”Am parcurs un km pentru fiecare zi în care am fost întemnițat pe nedrept acolo. Mi-a luat aproape 5 luni!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si