1 din 3 | Greşeala pe care o faci când prepari pilaful: Orezul nu se pune aşa la fier!
2 din 3 | Greşeala pe care o faci când prepari pilaful: Orezul nu se pune aşa la fier!
3 din 3 | Greşeala pe care o faci când prepari pilaful: Orezul nu se pune aşa la fier!
Greşeala pe care o faci când prepari pilaful. Orezul este o cereală foarte hrănitoare și versatilă. Poate fi preparat într-o mulțime de feluri și în fiecare bucătărie tradițională. Iată câteva sfaturi despre cum să prepari corect orezul!
Greşeala pe care o faci când prepari pilaful. Orezul se pregătește chiar înainte de a fi consumat. Nu este bine să îl reîncălzești. Cantitatea recomandată pentru o persoană este de 50-60 g.Tipul de orez se alege în funcție de preparatul final.
Uneori, greşelile pe care le putem face atunci când preparăm orez sunt atât de banale, încât nici nu ne dăm seama că ele sunt cele care influenţează modul în care arată mâncarea la final.
8 greşeali pe care le faci atunci când prepari orezul
Nu alegi vasele potrivite pentru gătit
Astfel, atunci când gătim orez trebuie să folosim un vas cu fundul subţire pentru a ajuta căldura să se distribuie uniform. Dacă alegem oala potrivită am scăpat de jumătate dintre probleme.
Un alt truc pentru un orrez mai bun este ca acesta să fie spălat pentru a înlătura excesul de amidon, dar şi impurităţile care pot influenţa calitatea preparatului finit. Cel mai bine este să îl treceţi printr-un jet sau două de apă rece.
În cazul în care alegi un orez basmati sau alte tipuri de orez aromate trebuie, acestea trebuie mai întâi înmuiate în apă rece pentru a ajuta uleiurile volatile să se fie mai intense.
Totodată, prin înmuiere se reduce timpul de gătit care distruge aromele.
Citeste si: Adevărul despre creveţii prefierţi: Ce substanţe conţin?
Folosirea unui foc prea puternic
Orezul trebuie fiert la foc mic, fără să ne grăbim. Altfel, stricăm textura şi orezul se va lipi de vas și se va arde.
De asemenea, dacă fierbi orez, nu trebuie sub nicio formă să ridicaţi capacul vasului în care se găteşte. Făcând acest lucru, prelungiţi timpul de fierbere, dar şi afectaţi calitatea preparatului final. Orezul va fi mai uscat şi poate rămâne nefiert la mijloc.
Nu trebuie să amesteci în orez
O altă greşeală pe care multă lume o face este că amestecă în vasul în care orezul fierbe.
Nu adaugi suficientă apă
Cantitatea de apă necesară pentru fierberea orezului diferă de tipul acestuia, astfel că trebuie să citiţi pe ambalaj indicaţiile producătorului. Trebuie să puneţi suficientă apă de la început, astfel încât să nu fie nevoie să ridicaţi capacul sau să amestecaţi în vas.
Nu pui sare în apa în care fierbi orezul
Sarea interferează cu amidonul şi împiedică orezul să devină gelatinos, aşa încât este indicat să pui un praf de sare atunci când îl pui la fiert. Unii bucătari pun chiar mai mult de un praf de sare, pentru a se asigura că preparatul va avea o consistenţă potrivită.
Nu laşi orezul să se odihnească
În final, după ce ai luat vasul cu orez de pe foc, lasă-l între 5 şi 30 de minute înainte de a-l consuma.
Citeste si: Ce este sumacul şi la ce preparate îl poţi folosi? Un condiment minune
Orez brun sau orez alb: care este mai bun?
Conform unor studii, orezul brun este mai sănătos decât cel alb, datorită faptului ca nu este deloc procesat. Astfel nutrienții din interior rămân intacți.
Mai mult, orezul brun conține un fitonutrient numit oryzanolul, care reduce semnificativ nivelul de colesterol din sange. Este de asemenea un antiinflamator eficient.
De asemenea, orezul alb, deși este procesat, continuă să aducă beneficii pentru orgnism: furnizează energie, de aceea este indicat sportivilor, ajută la creșterea masei musculare, stimulează intărirea sistemului imunitar și reglează tranzitul intestinal.
Citeste si: Reţetă de ardei umpluţi de post: Nici nu îţi dai seama că nu au carne
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.