Guvernul nu a interzis angajările la stat după pensionare și cumulul pensiei cu salariul la stat, așa cum s-a spus în spațiul public. Ce s-a schimbat în Legea salarizării bugetarilor

guvern, pensionari, fake news

Guvernul nu a interzis angajările la stat după pensionare și cumulul pensiei cu salariul la stat, așa cum s-a spus în spațiul public. Ce s-a schimbat în Legea salarizării bugetarilor

(Sursa foto: Shutterstock )

Prevederea pe care a adoptat-o Guvernul zilele trecute vizează angajații plătiți din fonduri publice. Ce efect are asupra categoriei de salariați.

Deși în spațiul public a apărut informația că Guvernul a interzis angajările la stat după pensionare și cumulul pensiei cu salariul la stat, acesta nu este decât un fake news.

Tot ce face prevederea din OUG 9/2025 este să confirme faptul că raportul de muncă se oprește de drept la pensionare, chiar dacă persoana în cauză cere suspendarea plății pensiei. Totuși, această precizare este oarecum inutilă, notează avocatnet.ro.

Citește și: Marcel Ciolacu, anunț pentru angajaţii din întreprinderile publice. Cum își vor lua salariile de-acum înainte

În privința prevederii adoptate de Guvern, care a fost inclusă în Legea salarizării bugetarilor, aceasta face referire la personalul contractual care este plătit din fonduri publice. Prevederea doar reia o regulă care este prevăzută deja de ceva timp în Codul muncii, dar care a fost ignorată în ceea ce privește bugetarii, Mai exact, pensionarea aduce încetarea de drept a raportului de muncă.

Concret, pensionarii pot să ocupe în continuare locuri de muncă la stat după ce iau parte la concursuri pentru a le obține. De asemenea, pensionarii pot să cumuleze pensia cu salariul, pentru că nu există piedici în acest sens.

Este important de precizat că suspendarea plății pensiei nu anulează decizia de pensionare, așa cum s-ar fi spus în spațiul public. În același timp, nici nu reface raportul de serviciu care a existat înainte de pensionare, potrivit unei decizii a ÎCCJ din 2024.

„Articolul IV -  La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins:

(10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art.

56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”, se arată în ordonanța publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial.

Citește și: Cum ne lasă schimbările climatice cu mai puțini bani în buzunare. Alimentele care se scumpesc semnificativ în 2025


Editor web
Îți Recomandăm Și...