Lucica, despre familia donatorului care i-a salvat viața: “Dumnezeu să va dea sănătate, așa cum și voi, prin gestul vostru, mi-ați dat mie”
O femeie cu niște ochi incredibil de albaștri. Așa am întâlnit-o pe Lucica într-o rezervă a secției Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

In articol:
- Lucica: “M-am dus cuminte, acasă la Brașov, să mă rog la Dumnezeu să mă salveze”
- Lucica a fost operată de dr. Doină Hrehoret, singură femeie din Europa de Est care face transplant hepatic
- Lucica: “Nu îmi vine să cred că trăiesc și că Dumnezeu mi-a dat această nouă șansa la viata”
Zâmbea, chiar dacă suferise recent o operație de transplant de ficat. Zâmbea pentru că trăia, pentru că Dumnezeu i-a dat șansa la o nouă viață. Lucica Tamaș s-a născut a două oară pe 15 decembrie 2018, ziua în care a intrat în sală de operație.
“Am fost 30 de ani inspector de resurse umane. Am făcut și sport de performanță, baschet, am avut mereu o viață activă, până când, de la un moment dat, lucrurile au început să se schimbe. Am început să obosesc din ce în ce mai tare, până când stările de rău au ajuns să mă îngrijoreze. Am mers la doctor, beneficiind de asigurarea medicală privată a soțului meu. Și de aici, a început coșmarul”, ne-a povestit Lucica (57 de ani).
După numeroase investigații medicale, cu rezultate care mai de care mai înfricoșătoare, dacă nu chiar fataliste, a aflat că are o ciroză cu tumoare hepatica.
Lucica: “M-am dus cuminte, acasă la Brașov, să mă rog la Dumnezeu să mă salveze”
“Sefa secției Gastroenterologie de la spitalul sin Brașov mi-a recomandat să plec de urgență la Cluj, unde am urmat un tratament prin radiofrecvență. Cu timpul lucrurile s-au complicat cu probleme pulmonare. Medicii au decis, atunci, că reprezint un caz pe care doar Fundeniul l-ar putea trata, așa că m-au îndrumat spre București. Am ajuns în Capitală, unde s-a constatat că întrunesc punctajul necesar unui transplant hepatic. Am fost înscrisă pe listele de așteptare și m-am dus cuminte, acasă la Brașov, să mă rog la Dumnezeu să mă salveze”, a continuat Lucica.
“De două ori am fost chemată la București, spunându-mi-se că ar există un ficat ce mi-ar putea salva viața. Din păcate, nu a fost pentru mine în niciuna din aceste dați. A treia oară, însă, a fost cu noroc. Pe 15 decembrie 2018 am fost chemați din nou, Ne-am urcat de urgență în mașină și am gonit spre Capitală. Când am ajuns la Spitalul Fundeni, totul s-a petrecut cu o repeziciune uluitoare, toată lumea alergă în jurul meu. La un moment dat nici nu mai știam foarte clar ce mi se întâmplă, eram că un robot care se adapta din mers situației”, își amintește pacienta.
Lucica a fost operată de dr. Doină Hrehoret, singură femeie din Europa de Est care face transplant hepatic
Operația de transplant de ficat la care a fost supusă Lucica Tamaș a durat 8 ore și a fost făcută de dr. Doina Hrehoret, singură femeie din Europa de Est care face transplant hepatic și unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenții complexe.
Lucica: “Nu îmi vine să cred că trăiesc și că Dumnezeu mi-a dat această nouă șansa la viata”
“Nu îmi vine să cred că trăiesc și că Dumnezeu mi-a dat această nouă șansa la viață. Nu știu ce la cine a venit ficatul care m-a salvat și, că să fiu sinceră, nici nu vreau să aflu, însă mulțumesc din suflet familiei care și-a dat consimțământul pentru că organele persoanei dragi lor să poată fi prelevate. Prin gestul lor m-au salvat pe mine și, cu siguranță și alte vieți. Dumnezeu să va dea sănătate, așa cum și voi, prin gestul vostru, mi-ați dat mie”, a spus, printre lacrimi de bucurie, Lucica, în timp ce soțul Iancsi Tamaș o mângâia grijuliu. Bărbatul nu s-a dezlipit o clipă de lângă soția lui și i-a fost mereu alături în clipele grele.




