Obligațiunile guvernamentale din România au crescut  în ultimii 7 ani

E. V., luni 06 mai 2019 , 10:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Atunci când o persoană cumpără acțiuni într-o societate, această persoană practic cumpără o parte din acea societate. Astfel un investitor poate obține câștig în urma repartizării profitului sub formă de dividende  și/sau prin aprecierea valorii acțiunilor. Tranzacționarea de acțiuni sau de obligațiuni emise de companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti pot fi realizate numai printr-o societate de servicii de investiții financiare (SSIF).

Acest serviciu oferit de compania noastră este principalul dintr-o varietate de servicii pe care le oferim investitorilor interesați Piața de Capital locală.

Un studiu PwC România (Multiplii de evaluare în contextul Bursei de Valori București și al pieței locale de fuziuni și achiziții), care a comparat performanța celor mai relevanți doi indici ai Bursei de Valori București (BET și BET-TR) cu randamentul până la maturitate a obligațiunile guvernamentale române constatând că indicele pieței de capital a generat o rentabilitate mai mare de 4,8% pentru indicele BET și de 13,9% pentru BT-TR în ultimii 7 ani. Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că acest lucru compensează investitorii pentru preluarea riscului relativ ridicat al investițiilor în capitaluri proprii. Câștigurile ar fi putut fi chiar mai ridicate dacă nu ar fi fost modificările fiscale și legislațiile recent introduse care au redus prețurile acțiunilor la BVB.

De asemenea, randamentele dividendelor de pe piața locală se situează la niveluri ridicate în comparație cu cele ale companiilor listate pe piețele mai dezvoltate, cu randamentul mediu al dividendelor pentru componentele BET de 8% în 2016 (cel mai mare randament din lume la acel moment), cu

7,9% în 2017 și 7% în 2018.

Ca urmare a corecțiilor de piață din ultimul trimestru al anului 2018, multiplii de evaluare ai societăților listate la Bursa de Valori București s-au redus semnificativ și se situează la un nivel scăzut de cinci ani pentru sectorul serviciilor financiare, petrochimice și sănătate, potrivit PwC studiu.

"Prețurile curente ale acțiunilor în comparație cu câștigurile companiei sunt la un nivel atrăgător pentru investitori, dar trebuie de asemenea să ținem cont de faptul că, din cauza incertitudinii legislative și fiscale percepute, piața de capital din România este

văzută ca fiind una dintre cele mai riscante piețe de capital din regiune, ceea ce inseamna ca investitorii asteapta randamente mai mari pentru plasarea banilor in actiuni locale", a declarat Sorin Petre, Partener, Evaluator si Economist, PwC Romania.

Raportul mediu preț-venituri (P/V) a scăzut cu 19,6% în 2018 în toate sectoarele industriale analizate comparativ cu anul 2017, cu cele mai scăzute niveluri P/V în serviciile petroliere și gaze și serviciile financiare (7,5 și, respectiv, 7,6).

în timp ce cele mai înalte niveluri au fost înregistrate în sectoarele consumatorilor (14,5) și în sectorul energiei electrice (14,3). Ratele P/V sunt semnificativ mai mici pe BVB comparativ cu nivelurile anterioare crizei înregistrate în 2007, reflectând astfel o abordare mai prudentă a investitorilor în ceea ce privește evaluarea capitalurilor proprii și, eventual, a stocurilor subevaluate.

Sectoarele Petrol & Gaze, Sănătate prezintă cel mai scăzut volatilitate  P/V, deoarece acestea sunt în general percepute de investitori ca generând o performanță financiară mai stabilă, în timp ce sectorul de energie electrică al companiilor cotate la BVB

a înregistrat cel mai mare preț la volatilitatea câștigurilor salariale.

Analiza pe termen lung a arătat, de asemenea, că capitalizarea bursieră pentru companiile care operează în sectoarele Petrol & gaze și industriale a fost cel mai puțin afectată de ciclurile economice, în timp ce societățile din sectorul sănătății și al consumatorilor au fost cele mai afectate de schimbările economice nefavorabile, legată de evoluția pieței locale.

"Dacă ne uităm la capitalizarea pieței de acțiuni, vedem că România se distruge semnificativ sub ponderea sa economică, cu o capitalizare a pieței în comparație cu PIB-ul de doar 16%, în timp ce Croația, Grecia, Republica Cehă, Bulgaria sau Ungaria înregistrează o capitalizare la PIB (35%- Croația, 29%- Grecia, 24%- Bulgaria, 20%- Republica Cehă și 19%- Ungaria). Prin urmare, există un mare potențial de dezvoltare, iar un important pas înainte ar fi actualizarea Bursei de Valori București. Cel mai mare obstacol în calea acestei actualizări pare să fie lichiditatea și, din păcate, modificările fiscale și legislative recente nu au contribuit la îmbunătățirea percepției despre bursa locală. Acestea au avut un impact negativ asupra pieței, scăzând evaluările companiilor cotate la bursă și majorarea primelor de risc", a explicat Ileana Guțu, Senior Manager, Evaluări și Economie, PwC România.

"Deși România a înregistrat o creștere economică impresionantă în ultimii ani, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în PPP crescând la 60,7% din media UE-PIB, reflectând astfel un proces de convergență economică, piața de capital locală nu a capitalizat în același această creștere economică puternică. Guvernul ar putea accelera dezvoltarea pieței locale prin restabilirea procesului de IPO al întreprinderilor majore de stat, dar cel mai important, prin menținerea unui cadru fiscal și legislativ stabil și previzibil", a concluzionat Sorin Petre.

Studiul prezintă tendința multiplă de evaluare pentru 80 de companii listate la Bursa de Valori București, care acoperă perioada 2007-2018, cu accent pe sectoarele consumator, petrol și gaz, servicii financiare, sănătate, industrie, materiale și electricitate. Am realizat, de asemenea, o analiză a tendinței multipli de evaluare bazată pe 112 tranzacții închise între 2007 și 2018 pentru care datele financiare solide au fost disponibile imediat. Toate datele financiare utilizate în studiul de față au provenit din S & P Capital IQ, Mergermarket, ISI Emerging Markets și Bloomberg.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cristian Comănici, acuzații dure: „Gagica ta a făcut bani grei în străinătate!” Ies la... Cristian Comănici, acuzații dure: „Gagica ta a făcut bani grei în străinătate!” Ies la iveală noi detalii despre o concurentă. Urmărește o ediție incendiară „Puterea dragostei” duminică, 28 februarie, de la 16:00 și 19:00 pe Kanal D
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă... Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului
monitorulcj.ro
Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet Tribunalul Cluj a decis! Celebra filmare cu Marica va fi ȘTEARSĂ de pe internet
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si