Postul Paștelui 2023. Postul Mare este unul dintre cele mai importante posturi ale creștinilor ortodocși. Înainte ca postul să înceapă creștinii ortodocși sărbătoresc Lăsata Secului, ziua în care pot consuma alimente de dulce, interzise în Postul Paștelui.

Postul Paștelui durează 48 de zile  timp în care creștinii ortodocși nu trebuie să mănânce alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, brânză, carne, unt și să fie mai buni și mai înțelegători. 

Postul Paştelui 2023.

Postul Paştelui 2023. Data când are loc Lăsata Secului

[Sursa foto: PixaBay]

Postul Paștelui 2023: Când este Lăsata Secului?

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare. Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.

Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: După ce a jefuit o casă, un hoț a făcut curățenie, a spălat și a făcut de mâncare. A lăsat și un mesaj care i-a dat fiori proprietarei- antena3.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu casa bărbatului din Florida care și-a ancorat-o cu curele și cârlige înainte de uraganul Milton- wowbiz.ro

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele.

Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Postul Paştelui 2023.

Postul Paştelui 2023. Data când are loc Lăsata Secului

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri pentru începutul Postului Paștelui

În perioada aceasta de 40 de zile este interzis consumul de carne sau de lactate. Mai mult decât atât, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

După perioada de post, creștinii merg la biserică, unde se spovedesc și se împărtășesc. Totoddată, în această perioadă se spune că este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Preotul este chemat la casa enoriașilor, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor. De asemenea, se fac şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea.

În zilele în care ții post, trebuie să faci și fapte bune. Trebuie să dai de pomană celor săraci, iar dacă nu ai posibilități, împarte măcar o bucată de pâine. 

Citeste si: Ce categorie de femei va beneficia de un al 13-lea venit? Unele vor beneficia și de prime de Crăciun!- kfetele.ro

Citeste si: Adrian „Elicopter de Luptă”, prins beat la volan după o urmărire cu poliția. Influencerul, reținut pentru ultraj- radioimpuls.ro

Citeste si: Încă două zile libere pentru bugetari în 2025. Anul viitor, prima zi de muncă ar putea fi abia pe 8 ianuarie- antena3.ro

Citește și: Sâmbăta Morților 2023. Când sunt Moșii de iarnă și ce trebuie să faci în această zi de sărbătoare?

în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, practic zilele de naștere nu se serbează, iar distracțiile sunt interzise.

Citește și: Începutul Postului Paștelui. Când se pregătesc creștinii de Lăsata Secului?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si