Îți prezentăm o rețetă de zacuscă cu 10 kilograme de vinete
Zacusca este una dintre cele mai îndrăgite conserve pentru iarnă, un preparat tradițional, plin de gust și culoare. Dacă vrei să pregătești o cantitate mai mare de zacuscă, ți-am pregătit o rețetă de zacuscă cu 10 kg de vinete.
Ingrediente necesare
- 10 kg vinete coapte
- 5 kg ardei capia (sau gogoșari)
- 2 kg ceapă
- 1 litru ulei (de floarea-soarelui)
- 1 litru suc de roșii (sau 3 kg roșii pentru suc)
- 4-5 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- Sare după gust (aprox. 5-6 linguri)
- Opțional: 2 morcovi și puțin zahăr
Mod de preparare pas cu pas
Spală vinetele, șterge-le și coace-le pe plită, grătar sau în cuptor până când coaja devine neagră și se desprinde ușor. După coacere, lasă-le la scurs într-o sită pentru câteva ore, apoi curăță-le bine de coajă și semințe.
Tocați vinetele cu un cuțit de lemn sau plastic (nu metalic, ca să nu oxideze).
Citește și: O rețetă magică: vinete prăjite la borcan. Se păstrează perfect și le poți folosi la iarnă în musaca
Coace ardeii capia (sau gogoșarii), apoi curăță-i de coajă și semințe.Taie-i fâșii sau trece-i prin mașina de tocat.
Curăță ceapa și toac-o mărunt. Călește ceapa într-o parte din ulei, la foc mic, până devine sticloasă și dulce.
Într-o cratiță mare (ideal ceaun), pune ceapa călită, ardeii tocați, vinetele și sucul de roșii. Adaugă restul de ulei, foile de dafin, piperul și sarea.
Fierbe la foc mic, amestecând frecvent ca să nu se prindă, timp de 3-4 ore sau până când uleiul iese la suprafață și compoziția este bine legată.
Pune zacusca fierbinte în borcane curate și uscate. Închide bine cu capace și sterilizează borcanele într-o oală cu apă fierbinte, 30 de minute. Lasă-le acoperite cu pături până se răcesc complet.
Citește și: Câte calorii au vinetele? Sunt alimentul-minune al verii
Sfaturi utile
Dacă vrei o zacuscă cu un gust aparte, adaugă puțin cimbru sau boia dulce afumată.
Fierbe zacusca la foc mic și ai răbdare
Poți înlocui o parte din ardei cu gogoșari dacă vrei ca zacusca să fie mai dulce
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.