Rețetă dulce și gustoasă pentru masa de Revelion: prăjitura cu foi cu miere Albinița

Prajitura Albinita cu foi cu miere si crema de gris. Albinita este cunoscuta si ca Albinuta, Prajitura Dulcineea, Prajitura Claudia, Prajitura Mimoza sau Prajitura cu foi cu miere. In Ungaria se mai numeste mézes krémes cremes cu miere si are glazura de ciocolata. Ambele versiuni au si un strat de gem acrisor (de caise, macese sau zmeura) o prajitura populara, foarte indragita de romani, mai ales de sarbatori.

Foile acestei prajituri se pot prepara si cu 10 zile inainte de eveniment, putand fi depozitate într-un mediu răcoros si umplute doar cu o zi inainte de servire. Însă este foarte important de stiut ca aceasta prajitura Albinita se umple cu minimum 48 de ore inainte de servire deoarece are nevoie de acest timp de fragezire. Nu se poate manca in aceeasi zi.

Unele gospodine se chinuiau pe vremuri sa coaca foile pe dosul tavii.

In era hartiei de copt am scapat de aceast lucru aproape dificil. Acum foile se pot intinde direct pe ea si se pot transfera in tava.

Ingredientele pentru tavi de 33 x 42 cm. Va iese o Prajitura Albinita de cca. 3 kg.

Ingrediente Foi cu miere:

900 g faina
250 g zahar tos
200 g miere
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de portocala sau lamaie 
1 lingura rasa de bicarbonat de sodiu
120 g unt cu min.

80% grasime
2 oua intregi
50-100 ml lapte rece 
Crema de gris
500 ml lapte
250 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
un strop de sare
120 g gris
300 g unt moale, cu min. 80% grasime
In plus:
1 borcan de gem de caise, macese sau zmeura
30 g zahar pudra pentru decor

Citeste si: Albă ca Zăpada. Rețeta pe care gospodinele o prepară de sărbători, an de an

Rețetă dulce și gustoasă pentru masa de Revelion: prăjitura cu foi cu miere Albinița
Rețetă dulce și gustoasă pentru masa de Revelion: prăjitura cu foi cu miere Albinița

Mod de preparare prăjitura Albinita cu foi cu miere si crema de gris

Intr-o cratita se pune la topit mierea, untul si zaharul. Se încălzesc pana ce zaharul s-a dizolvat complet. Transferati amestecul in bolul mixerului si am adaugat vanilia, coaja rasa de la 1/2 portocala (optional dar foarte recomandat), cele doua oua intregi si le mixam bine. Se pun faina in ploaie si bicarbonatul.

Se pun treptat cateva linguri de lapte rece, pana ce aluatul s-a legat si a devenit manevrabil. Se baga la frigider pentru 10 minute (ca sa se odihneasca si sa se mai intareasca untul din el).

Se scoate aluatul de la rece si se mai lasa alte 15 de minute pe masa de bucatarie (ca sa se inmoaie si sa devina modelabil). Se împarte aluatul in 4 portii egale si am intins 4 foi de 33 x 42 cm (atat masoara tavile mele).

Este un aluat „prietenos”, elastic, care se manevreaza usor. Pregatiti intr-un avans si bucati de hartie de copt de aceste dimensiuni si am asezat foile crude pe ele și le puneti in tavi.

Foile se înteapa usor cu furculita ca sa nu faca basici.

Crema de gris pentru prajitura Albinita

Crema de gris se face rapid si usor. Se pun la fiert laptele impreuna cu un strop de sare, vanilia si zaharul tos. Cand a ajuns la fierbere am turnat in ploaie grisul si am amestecat bine sa nu

se formeze cocoloase. Se fierbe grisul cu lapte timp de 4-5 minute, la foc mic, amestecandu-l continuu. Se trage craticioara deoparte si se lasa la racorit pana ce a ajuns la temperatura camerei.

Umplere prajitura Albinita

Se imparte crema de gris cu unt in 2, apoi se pune dulceata(de care doriti). Puteti folosi gem de caise, macese sau de care va place.

Se pune deoparte cea mai frumoasa foaie, pentru ca ea va fi capacul și restul foilor vor fi umplute dupa cum astfel: foaia 1 cucrema de gris; foaia 2 cu strat de gem; foaia 3 cu crema de gris și foaia 4 (capacul).

Citeste si: Tort de mere: reţeta ideală pentru zilele de naştere

 


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...