Rusia testează virusul anti-Covid pe medici. Atenționarea OMS

Rusia a anunțat, miercuri, că primul lot al vaccinului anti-COVID va fi gata pentru unii medici în termen de două săptămâni și a respins criticile internaționale referitoare la siguranța acestuia.

Author: Alex Dumitrescu miercuri 12 august 2020 , 14:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia a devenit prima țară care a aprobat un vaccin COVID-19, după mai puțin de două luni de testare pe om.

Studiile finale nu au fost încheiate. Doar aproximativ 10% din studiile clinice au succes și unii oameni de știință se tem că Moscova poate pune prestigiul național înaintea siguranței cetățenilor, potrivit Reuters.

„Se pare că colegii noștri străini sesizează avantajele competitive specifice ale medicamentului rus și încearcă să exprime opinii care, în opinia noastră, sunt complet nefondate”, a declarat, miercuri, ministrul rus al Sănătății, Mikhail Murashko.

El a spus că vaccinul dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova va fi administrat oamenilor, inclusiv medicilor, în mod voluntar și va fi gata în curând.

„Primele vaccinuri împotriva infecției cu coronavirus vor fi primite în următoarele două săptămâni, în primul rând pentru medici”, a completat el.

Alexander Gintsburg, directorul Gamaleya Institute, a declarat că studiile clinice vor fi publicate după ce vor fi evaluate de experții proprii ai Rusiei.

El a spus că Rusia intenționează să poată produce cinci milioane de doze pe lună până în decembrie sau ianuarie.

Kazahstan intenționează să trimită oficiali guvernamentali la Moscova la sfârșitul acestei luni pentru a discuta despre posibilele livrări ale vaccinului.

Semnal de alarmă al OMS

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrege atenţia că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privinţa eficacităţii şi siguranţei pentru a obţine precalificarea organizaţiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat  primul vaccin împotriva COVID-19  şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„Accelerarea progreselor nu trebuie să însemne compromisuri faţă de siguranţă'', a declarat după anunţul preşedintelui rus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic. ''Suntem în contact cu autorităţile sanitare ruse şi avem discuţii cu privire la  posibila precalificare OMS a vaccinului, dar, din nou, precalificarea oricărui vaccin include analiza şi evaluarea riguroasă a datelor obligatorii privind siguranţa şi eficacitatea'', a explicat el.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si