Sfaturi pentru populatie. Cum ne pregatim in caz de furtuna

Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferica deosebit de accentuata pentru judetele Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau. Cantitatile de apa vor atinge si depasi 70 de litri pe metru patrat. Restul tarii, cu exceptia judetelor Constanta si Tulcea, vor fi sub cod galben de furtuni cu averse torentiale, caderi de grindina si descarcari electrice.

V.P., miercuri 20 septembrie 2017 , 14:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Peste 4.000 de pompieri cu o mie de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina pe duratata avertizarilor meteorologice care vizeaza intreaga tara. Au fost instiintate asupra atentionarii toate comitetele locale pentru situatii de urgenta ale localitatilor aflate sub incidenta codurilor de vreme rea, iar pompieri din mai multe judete sunt dislocati in zonele aflate sub cod portocaliu de ploi si furtuni.

Masuri dispuse de IGSU pentru interventia in sprijinul populatiei care poate fi afectata de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase:

Incepand din aceasta dimineata, cea mai mare a tarii se afla sub atentionare de Cod Galben care vizeaza perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, manifestata prin intensificari ale vantului cu aspect de vijelie, descarcari electrice, caderi de grindina si cantitati de apa insemnate. De asemenea, meteorologii informeaza ca pana joi seara, in intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25... 30 l/mp si cu precadere in nord-vestul tarii si in zona Carpatilor Occidentali pe arii restranse 50...60 l/mp.
 

Totodata, incepand de astazi, de la ora 16.00, pana maine la ora 10.00, judetele Prahova, Dambovita, Buzau, Vrancea si Bacau se vor afla sub incidenta avertizarii de Cod Portocaliu, caracterizat de instabilitate atmosferica deosebit de accentuata si inregistrarea de cantitati importante de apa pe arii extinse, cuprinse, in general, intre 50 si 70 l/mp.

Pentru asigurarea actiunilor preventive la nivelul comunitatilor, au fost instiintate asupra atentionarii toate comitetele locale pentru situatii de urgenta ale localitatilor aflate sub incidenta codurilor de vreme rea.

Totodata, la nivelul unitatilor subordonate IGSU din judetele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor publice locale.

Pentru eficientizarea misiunilor de raspuns in judetele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, vor fi dislocate detasamente operative formate din cate 10 pompieri care vor incadra tehnica destinata interventiei la inundatii, dupa cum urmeaza:

De la ISU Vaslui → La ISU Bacau (un camion, doua motopompe transportabile si o motopompa remorcabila - de mare capacitate si un microbuz pentru transportul personalului la interventii)

De la ISU Tulcea → La ISU Buzau (un camion, doua motopompe transportabile si o motopompa remorcabila - de mare capacitate si un microbuz pentru transportul personalului la interventii)

De la ISU Galati → La ISU Vrancea (un camion, doua motopompe transportabile si o motopompa remorcabila - de mare capacitate si un microbuz pentru transportul personalului la interventii)

De la ISU Bucuresti-Ilfov → La ISU Dambovita (un camion, doua motopompe transportabile si o motopompa remorcabila - de mare capacitate si un microbuz pentru transportul personalului la interventii)

De la ISU Calarasi → La ISU Prahova (un camion, doua motopompe transportabile si o motopompa remorcabila - de mare capacitate si un microbuz pentru transportul personalului la interventii)

Situatia la nivel national va fi atent monitorizata de catre Centrul Operational National din cadrul IGSU.

RECOMANDARI:

Pentru evitarea producerii unor situatii de urgenta care pot afecta viata si bunurile, recomandam cetatenilor ca pe timpul caderilor de grindina sau a descarcarilor electrice, sa se adaposteasca in locuinte sau alte spatii care le asigura protectia si sa deconecteze aparatura casnica.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vantul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza in zone ferite, la distanta fata de copaci sau stalpi de electricitate.

Avand in vedere posibilitatea averselor cu caderi semnificative de apa, recomandam populatiei din zonele vizate de avertizari sa ia masuri pentru curatarea santurilor si rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuarii normale a apelor pluviale.

Informatii despre modul de comportare in cazul producerii unor situatii de urgenta sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obtinute prin intermediul aplicatiei DSU, care poate fi descarcata gratuit din Google Play Store si App Store.

 

TAGURI
furtuna
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si