Studiu: Care este cel mai bun moment al zilei pentru a te vaccina

Un studiu condus de către cercetătorii de la Universitățile din Geneva și Munchen arată faptul că răspunsul imunitar în cazul vaccinării anti-Covid este semnificativ mai puternic după o perioadă de repaus și la începutul zilei.

Author: Andreea Bolocan miercuri 20 octombrie 2021 , 18:35

În ce moment al zilei este cel mai bine să ne vaccinăm? studiu

În ce moment al zilei este cel mai bine să ne vaccinăm?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Rezultatele cercetării făcute de specialiștii de la Universitatea Geneva și de la Universitatea Ludwigs-Maximilians din Munchen au fost publicate în revista Nature Immunology.

Cercetătorii au stabilit că sistemul imunitar este diferit în funcție de momentele zilei.

În ce parte a zilei este cel mai bine să te vaccinezi?

„Este un răspuns imunitar mai bun dimineața decât după-amiaza cu de două ori mai mulți anticorpi dimineața decât după-amiaza”, a explicat, pentru Europe 1, imunologul Christoph Scheiermann.

Specialistul Christoph Scheiermann a subliniat faptul că sunt celule santinelă ale sistemului imunitar care dau alarma când corpul este atacat de un virus și care sunt mai active la primele ore ale zilei. Ca urmare dacă sistemul reacționează imediat în cazul unei infectări, apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării, potrivit informațiilor oferite de către Mediafax.

Vaccinare anti-COVID

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Maratonul vaccinării pentru viață. Șase centre vor sta deschise non-stop în București

Sistemul imunitar, influențat de ceasul biologic

Variațiile performanțelor sistemului imunitar sunt explicate prin ceasul biologic intern care este sensibil la alternanța zi-noapte.

„Funcționează ca un sistem care economisește energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță a discutat despre criza COVID: Sistemul medical nu e deloc lipsit de vină

Cercetătorii din sănătate mai spun că este imposibil de stabilit când este sistemul imunitar cel mai vulnerabil. Totuși, studiul oferă indicii privind alegerea unui moment mai bun pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar și pentru efectuarea altor tratamente.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si