Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, probele se recoltează sub forma unui exsudat, din căile respiratorii nazofaringiene şi sunt prelucrate printr-o reacţie de polimerizare.

Metoda folosită în acest caz, este folosită și în testarea de COVID-19

”Metoda aplicată în acest caz este identică cu cea a testelor pentru depistarea virusului SARS-COV 2 şi presupune operaţiuni de extracţie, amplificare şi detecţie.

Aparatul utilizat în acestă analiză foloseşte o procedură de prelucrare automată, care reduce la minim influenţa factorului uman. Cu ajutorul acestor teste sunt identificate virusul gripal de tip A (Influenza A virus) cu subtipul AH1N1, virusul gripal de tip B (Influenza B virus) şi RSV (virusul sincitial respirator de tip A şi B)”, se arată în comunicat.

“Din proba care ajunge în laboratorul nostru extragem materialul genetic, ADN şi ARN, la fel ca şi în cazul virusului SARS COV 2. Il introducem în aparat şi îl amplificam prin metoda PCR. Avantajul este că avem rezultatul într-un interval foarte scurt de timp, de doar o ora. Prin metoda veche, înainte să avem aceste teste, rezultatele erau obţinute de abia după doua zile“, a declarat Valerica Bica Profir, doctor- biolog la Laboratorul de biologie al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

Sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este de peste 98 la sută

Citeste si: Specialist britanic: Coronavirusul va deveni permanent, așa cum este și virusul gripal anual

Citeste si: Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

“Cele mai multe infecţii respiratorii sunt cauzate de virusurile gripale. Simptomele gripei se suprapun însă peste câteva dintre simptomele infecţiei cu noul coronavirus şi vorbim de febră, tuse, durere în gât, oboseală. Deci vorbim de o simptomatologie comună. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2 ” a declarat şi  prof dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului.

Anul trecut, la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” Timişoara au fost făcute peste 1400 de teste gripale.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si