Pe data de 2 august, la ora 00:52:45 (ora locală a României), un seism s-a produs în Creta, Grecia.

Ce magnitudine a avut seismul?

Acesta a fost un cutremur mediu, cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 10.0 km.

Un cutremur de 4.1 s-a produs, miercuri dimineață, în Creta, Grecia.

Un cutremur s-a produs în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost resimțit

Un cutremur s-a produs în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost resimțit

Epicentrul seismului a fost localizat la 30 km sud-est de Zakros, în Sitia.

Acesta s-a resimțit într-o zonă mai largă, însă nu s-au raportat pagube.

Cutremurele mari ar putea fi anunțate cu două ore înainte de a se produce

Oamenii de știință și cercetătorii au căutat ani la rând un sistem de avertizare eficient în cazul cutremurelor. Un nou studiu publicat în revista Science prezintă că un sistem de avertizare mai eficient pentru cutremure ar putea fi dezvoltat. 

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

Cercetătorii spun că au fost găsite schimbări aproape imperceptibile în zona de falie cu până la două ore înainte de marile cutremure.

Chiar dacă sistemele de monitorizare care există în prezent nu pot detecta acest semnal în timp real, descoperirea cercetătorilor vine cu posibilitatea ca în viitor oamenii să primească avertismente cu destul timp înainte ca un cutremur catastrofal să se producă. Astfel, locuitorii vor avea timp să se retragă în locuri și zone sigure, scrie   Science

Cercetătorii au verificat datele de la 90 de cutremure care au avut magnitudinea mai mare de 7, și care s-au produs în ultimele două decenii.

Un cutremur s-a produs în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost resimțit

Un cutremur s-a produs în Grecia. Ce magnitudine a avut seismul și unde a fost resimțit

Aceștia au folosit înregistrările de la stațiile GPS din apropierea cutremurelor. Acestea pot măsura mișcările pământului având o precizie de câțiva milimetri, la fiecare cinci minute. Analiza a arătat că înainte cu două ore de cutremur, au fost prezente semne de mișcare care cresc în zona de falie. Acestea au sugerat că ar putea începe să alunece chiar cu puțin timp înainte de ruptura principală.

Chiar dacă ar putea salva întreaga omenire, cercetătorii spun că datele lor sunt departe de a fi perfecte și tehnica pe care au utilizat-o are nevoie de îmbunătățiri cum ar fi cunoașterea precisă a direcției în care va avea loc ruptura. Totodată, nu toate zonele în care se produc cutremure pot fi analizate și instrumentate. Din acest motiv, este destul de dificilă extinderea acestei metode în cazul marilor cutremure.

Citește și: Cutremure anunțate cu două ore înainte


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si