O gustare de post, precum o banală bucata de halva sau un pahar cu lapte de soia conțin mai mulți aditivi alimentari și E-uri. Deși Cecilia poftește la astfel de produse, recunoaște că îi e teamă.
„Aromatizator natural vanilie, acid lactic. Acid lactic, na poftim... Nu, nu. Deci este foarte bună, dar eu nu o mănânc”, spune femeia.

Frica e justificată, spune și asocația pentru protecția consumatorului Infocons, care a descoperit atât în halva, cât în alte produse de post, foarte multe substanțe dăunătoare.

Laptele de soia și halvaua s-au transformat din produse sănătoase în bombe pentru sănătate

„Halvaua care ar trebui să fie un produs ieftin, simplu, pe care îl știm din copilărie, poate să aibă până la 3 aditivi, coloranți și conservanți, adică celebrele E-uri. Sau laptele de soia care n-ar trebui să aibă nimic în afară de soia are până la 5 aditivi”, precizează cei din domeniu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

„Dacă facem un calcul simplu, o gustare formată dintr-o bucată de halva și un pahar cu lapte de soia poate conține până la 8 E-uri. Iar dacă ne dorim să adăugăm ceva mai consistent, precum pateul vegetal, margarina, tofu sau biscuiți, specialiștii estimează că la o singură masă de post putem mânca până la 38 de E-uri”, relatează reporterul Kanal D, Mădălina Bichir.

Principala problemă a produselor este numărul mare de substanțe periculoase, care asociate, pot deveni nocive.


„Majoritatea produsele de post sunt din soia, soia e un fitoestrogen bogat în proteină, dar și în grăsimi, deci nu trebuie să ne lăsăm păcăliți. Pentru o persoană de sex feminin cu patologie la sân sau la col uterin ,care consumă în mod constant fitoestrogen, predicția nu e una bună”, spun specialiștii în nutriție.
Cel mai adesea ne lăsăm păcăliți de gustul acestor produse, o recunosc și cei mai mulți clienți.
„De poftă. Bunica lua când eram noi mici tot timpul halva. Nu suntem specialiști să înțelegem noi ce conțin E-urile alea. Și de poftă iau”, spun consumatorii.

Produsele de post sunt pline de conservanți

„Tot ce este ambalat presupune procesare și conservare. Aceste lucruri înseamnă un număr de E-uri, de stabilizatori și ptențiatori de gust”, spun medicii.

Citeste si: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

O parte a industriei alimentare folosește ingrediente de calitate mai slabă tocmai pentru că legislația le permite.

Mare atenție, însă! Întotdeauna primul ingredient de pe etichetă este în cantitatea cea mai mare, toate fiind scrise în ordine descrescătoare. Aşa că, dacă denumirea produsului nu coincinde cu ce găsiți pe etichetă ar fi mai bine să lăsați produsul în raft.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si