5 curiozități despre Vârful Moldoveanu, unul dintre cele mai frumoase locuri din România

Vârful Moldoveanu, din Munții Făgăraș, este cel mai înalt din România, altitudinea sa fiind de 2.544 de metri.

Matei Vaihan, miercuri 26 august 2020 , 15:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vârful Moldoveanu a ajuns în prim-planul presei week-end-ul trecut, când mai multe fotografii postate pe paginile de socializare au dezvăluit un flux neobișnuit de turiști pe cărarea ce duce în cel mai înalt punct al României. Unii spun că aproape 1.000 de oameni au fost pe Moldoveanu sâmbătă și duminică. Cea mai comentaă imagine a fost cea a unui turist care a coborât muntele cu un troler într-o mână și cu o boxă în cealaltă, din care răsunau manele.

Prima curiozitate este aceea că Vârful Moldoveanu, supranumit Everestul României, a fost măsurat, ultima oară, acum 25 de ani. Oficial, are o altitudine de 2.544 de metri, dar e posibil ca eroziunea provocată de vânturi și de diferențele de temperatură să fi modificat înălțimea vârfului. O altă curiozitate este acea că, deși e cel mai înalt vârf, Moldoveanu nu este mereu vizibil. (vezi ce aglomerație a fost în week-end pe litoral)

Citeste si: VIDEO - Își riscă viața pentru distracție. Scene incredibile surprinse în weekend

Citeste si: Tragedie în munții Făgăraș. Un turist a decedat şi alţi doi sunt răniţi

Citeste si: VIDEO | Turiștii aflați la munte, în pericol dacă se aventurează pe trasee. E cod roșu de avalanșă

Deși e cel mai înalt vârf, Moldoveanu nu se vede dinspre sud

Vârful Moldoveanu este înconjurat pe toate laturile de culmi care depășesc 2500 de metri: Negoiu cu 2.535 metri, Viștea Mare cu 2.527,  Lespezi cu 2.522 metri, Vârful Cornul Călțunului cu 2.510 metri, Vârful Vânătoarea lui Buteanu și Hârtopul Darei cu 2507 și respectiv 2.506 metri, Dara 2.501 m, ultimul vârf muntos din România care trece de 2500 de metri și Scărișoara Mare cu 2.495 metri.

Această înlănțuire de culmi și vârfuri face ca Moldoveanu să nu se vadă deloc dinspre sud. Astfel, la urcarea pe Transfăgărășan se pot vedea Negoiu și Viștea Mare, Moldoveanu fiind în spatele lor. În schimb, este vizibil de pe creasta Făgărașului. Montaniarzii spun că, pentru a vedea Moldoveanu, trebuie să treci de Negoiu și să cobori în valea dintre cele două culmi.

Nu se știe cine a urcat primul pe Moldoveanu

A treia curiozitate este aceea că nimeni nu știe exact de unde vine numele de Moldoveanu. Mulți spun că numele ar veni de la un cioban din Moldova, care și-ar fi amplasat stâna în apropierea vârfului. O altă variantă ar fi apariția în zonă a unui cioban numit Ion Moldoveanu, originar din Curtea de Argeș, ale cărui oi pășteau în prajma vârfului.

A patra curiozitate despre Moldoveanu este aceea că, de zeci de ani, localnicii din satele din Făgăraș îi spun vârfului „Cioca Moldoveanului”, unde „cioacă” înseamnă un vârf de munte sau de deal. A cincea curiozitate este că nici în ziua de azi nu se știe cine a fost primul om care a cucerit Moldoveanu, negăsindu-se în arhive vreo documentare istorică a acestui eveniment.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si