Buna seara, Excelenta! Stim ca sunteti foarte ocupat in aceasta perioada! Va multumim ca v-ati gasit timp pentru a veni in fata telespectatorilor nostri  si a le explica totul despre ceea ce se intampla acum in tara dumneavoastra!

- Buna seara! Va multumesc pentru ca m-ati invitat!

Care este situatia acum in Turcia?

- Totul este sub control acum, situatia a revenit la normal, iar lucrurile sunt la locul potrivit, oamenii si-au reluat viata obisnuita de zi cu zi.

Dupa cum stiti, poporul turc are o putere enorma de mobilizare, o ambitie foarte mare si am lasat in trecut aceasta tentativa revoltatoare.

Singurul aspect care iese din normalitatea fiecarei zi este faptul ca, in marile orase, oamenii ies inca pe marile bulevarde pentru a sarbatori victoria democratiei, canta, scandeaza si asculta discursurile unor lideri politici.
Asadar, in afara acestui aspect, totul este nomal, natural in Turcia acum!

Din informatiile pe care le aveti, spuneti-ne cine a organizat aceasta tentativa de lovitura de stat si a incercat astfel sa aduca atingere democratiei si economiei Turciei?

- Aceasta nu a fost o tentativa de lovitura de stat organizata de catre armata Turciei! Tentativa de puci a venit din partea unor grupuri mici, care apartin organizatiei teroriste Gulen, asa cum o numim noi!

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ii consideram teroristi! Au incercat sa obtina controlul asupra tuturor institutiilor din Turcia si sa suprime democratia prin aceasta tentativa de-a dreptul scandaloasa. Dar ei reprezinta doar o foarte mica parte din armata Turciei, iar acest puci a esuat! Intreaga societate civila din Turcia si toate partidele politice din Parlamentul turc au condamnat aceasta tentativa de lovitura de stat!

De asemenea, oameni din toate categoriile sociale au iesit pe strada ca sa sustina democratia.

Asadar, stim cine a organizat – o organizatie terorista, asa cum am spus, care se numeste Gulen, si, datorita sistemului nostru juridic in care avem mare incredere, credem ca, intr-un timp foarte scurt, judecatorii si instantele din tara noastra vor face lumina foarte repede in acest caz. Profit de ocazie ca sa subliniez un aspect la postul dumneavoastra de televiziune! Vad la alte televiziuni ca prezinta situatia din Turcia in termeni negativi, ca si cum ar fi un razboi intern in tara si ca ne indreptam catre o situatie pe care au numit-o chiar dictatura.Este foarte trist ca se intampla asa ceva, mai ales ca noi consideram poporul roman ca fiind un adevarat prieten al Turciei. Am urmarit acest tip de discurs cu foarte mare nemultumire, tristete!

Stiu ca si in Romania Facebook-ul are foarte multi utilizatori, iar ei au prieteni care sunt acum in Turcia! Sunt mii de romani in vacanta acum in Turcia sau care locuiesc fericiti acolo. Acesti oameni pot sa-i intrebe oricand si sa afle ca democratia este la putere in Turcia, totul este linistit, Parlamentul si-a intrat pe deplin in drepturi si atributii, fiecare este liber sa discute despre ceea ce doreste in intreaga tara.  Va asigur ca aceasta tentativa de puci nu a fost sustinuta nici macar de o mica parte a societatii!  Toata lumea, dar absolut toata lumea – inclusiv cei care sustin guvernul sau cei care sunt de partea opozitiei, si avem multe tipuri de forte aici, toti au fost impotriva acestei incercari revoltatoare.

Totul este sub control in tara mea si de acum inainte, dupa cum a declarat de mai multe ori prim-ministru totul se va intampla in spiritul legilor si al principiilor democratice. 

Nu trebuie sa existe niciun dubiu cu privire la acest lucru.  Vreau sa subliniez ca Turcia este un aliat puternic al NATO de mai bine de jumatate de secol si va continua sa fie asa!

De asemenea, din perspectiva angajamentelor europene, vom actiona in acelasi fel.

Vreau sa ii asigur pe prietenii nostri romani  ca nu au de ce sa fie ingrijorati de situatia actuala din Turcia.
A fost un  cutremur, trebuie sa recunosc, am fost toti socati sa vedem acele scene vineri seara, a fost un cosmar, nu ne-am asteptat la asemenea miscari din partea unui grup atat de mic de gulenisti care si-au aratat fetele luminoase in fata publicului, dar in spatele carora se ascund fete intunecate care au incercat sa captureze democratia.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Suntem in plin sezon turistic, iar Turcia este una dintre destinatiile preferate de catre romani! In fiecare zi, vedem chartere care pleaca spre Antalya!

Turcia este sigura. Stiti ca in fiecare an jumatate de million de romani viziteaza resorturile turcesti ca turisti. Toti ma intreaba: Este sigur?

- Sunt in siguranta. Sunt sigur ca fiecare dintre dumneavoastra are prieteni acolo acum, sunt mii de romani acolo, vorbiti cu ei.

Nu spun doar eu: E sigur, puteti merge. Dar ca diplomat,  reprezint statul turc, garantez siguranta oaspetilor nostri. Turcia este la fel de sigura ca Franta, Belgia sau ca oricare alta tara din Europa. Evident tocmai am vazut acest tragic atac in Nisa, asta se poate intampla oriunde. Dar in afara de asta, normalitatea este la ea acasa pe coastele turcesti. Toti prietenii mei se bucura de vacanta in resorturile din Turcia.

Dar in Istanbul? Daca vrei sa vizitezi Istanbulul?


-In Istanbul, asa cum am mai spus, singurule aspecte iesite din viata obisnuita  sunt aceste demonstratii din pietele mari, dar sunt normale pentru ca oamenii sarbatoresc, sunt bucurosi  de esecul acestui atac. In afara de asta… nu este neobisnuit, de patru zile puteti vedea la televizor ce se intampla, sunt marsuri, cantece, nimic altceva.

Multi romani au afaceri in Turcia si vice-versa: Sunt oameni de afaceri turci care au investit foarte mult in Romania! Ce se va intampla cu ei in viitorul apropiat? Investitiile lor sunt sigure?


- Nimic nu se va schimba, investitiile noastre vor creste, schimburile noastre vor continua sa creasca, Romania este foarte importanta pentru Turcia, este un partener strategic foarte important, este cel mai important partener de schimb din regiune pentru noi. Ne simtim foarte apropiati de poporul roman si stim ca si poporul roman se simte apropiat de natiunea turca.

Legaturile noastre sunt foarte stranse, nu doar de la guvern la guvern, dar de la om la om si de la institutie la institutie si vor fi din ce in ce mai prospere. Nu doar in materie de economie, dar si in materie de relatii politice si in materie de Securitate si relatii militare. Armatele noatre sunt foarte  apropiate una de cealalte si va pot asigura ca aceste relatii si alianta dintre armatele si fortele de Securitate se vor imbunatati.

Va multumesc foarte mult domnule ambasador pentru acest interviu si sper ca voi merge in curand in Antalya pentru ca imi place foarte mult. Ar trebui. Va multumesc  foarte mult.


As vrea sa va vad cat de curand in Turcia si pe toti prietenii nostri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si