Cele mai puternice armate din lume în 2022. Cine conduce clasamentul: SUA, Rusia sau China?
Cele mai puternice armate din lume în 2022. Iată topul celor mai puternice armate din lume în acest moment! Cine se află în fruntea clasamentului?
Cele mai puternice armate din lume în 2022. Statele Unite, Rusia și China au cele mai puternice armate din lume în prezent.
Conform estimărilor Global Firepower, Republica Populară Chineză are aproximativ 2,19 milioane de militari activi, având cea mai puternică armată din acest punct de vedere.
Pe când, SUA au mult mai puțin, mai exact 1,4 milioane, însă dacă evaluăm puterea totală a forțelor militare mondiale, numărul armelor, diversitatea lor, industriile care deservesc sistemul militar, stabilitatea financiară, organizarea și bugetul, SUA se află pe primul loc, urmată de Rusia și China.
Aflată pe primul loc în topul mondial Statele Unite are cea mai puternică armată din lume potrivit clasamentului realizat de Global Firepower, în baza PowerIndex, care ține cont de 50 de factori individuali, cum ar fi aparatura militară sau numărul trupelor.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Între cele două forțe, se află Rusia, considerată în prezent cea de-a doua putere militară a lumii, datorită arsenalului ei nuclear.
Armele nucleare sunt poate singura capacitate militară în care Rusia poate fi considerată la egalitate cu SUA. Pe parcursul ultimilor zece ani, patru din 11 submarine nucleare strategice au fost înlocuite cu altele noi și șapte din cele nouă divizii de rachete au fost rearmate cu rachete moderne.
Pe de altă parte, cu 28 de state membre, NATO deţine cea mai puternică armată din lume, cu 3,37 milioane de militari în serviciu. Astfel, forțele de răspuns ale alianţei, cele care ar interveni rapid în cazul unui eventual conflict militar, cuprind 13.000 de soldați, la care se adaugă alte câteva mii în rezervă.
De aemenea, un proiect foarte de mare amploare și foarte important pentru securitatea statelor membre NATO este scutul antirachetă Aegis, care este găzduit de trei state. În România, la Deveselu, unde există instalate sisteme interceptoare pentru rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Polonia găzduiește o altă parte a sistemului, în timp ce în Turcia sunt instalate radare şi, cel mai probabil, şi interceptoare pe navele militare.