Datorita investitiilor in reteaua de canalizare, Bucurestiul a evitat o catastrofa lacustra

Analiza evenimentului pluvial din intervalul 02/07/2017, 21:30 – 04/07/2017, 09:00 (35:30h).

Author: V.P. marți 04 iulie 2017 , 17:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

O scurtă concluzie asupra evenimentului pluviometric:

- cantitatea medie de precipitaţii în 33 de ore a fost de peste 89 l/ mp ce reprezintă mai mult decât media normală a lunii iulie care este de 60 l/mp. Au fost zone cu 80- 100 l/ mp.

- a fost o ploaie cu probabilitatea de aparitie de peste o dată la douăzeci de ani;

- debitul maxim evacuat a depasit 246 mc/s (adica cu mult mai mare decat debitul mediu multianual

al raului OLT – 190 mc/s);

- volumul de apa tranzitat prin sistemul de canalizare al oraşului şi caseta de sub Dambovita fost de peste 11.7 milioane mc de apă, egal cu valoarea maxima a volumului acumularii de la Lacul Morii.

- Apa Nova – Compania de Ape Bucuresti a rezolvat peste 800 de probleme semnalate in decurs de aproximativ 20 de ore, actionand cu toate utilajele si echipele operationale.

- TOATE pasajele aflate in administrarea ANCAB au fost functionale si s-a reusit evitarea inundatiilor

- Toate acumularile de apa de pe artere au fost solutionate in decurs de cateva ore.

- Reteaua de canalizare a facut fata, chiar daca la limita intrarii sub presiune

In cazul unor asemenea evenimente pluviale, care depasesc cu mult estimarile multi-anuale (care stau la baza dimensionarii retelei de canalizare), au loc acumulari de apa si inundatii in orice capitala a lumii – o scurta verificare in

presa internationala va furniza numeroase exemple.

De asemenea, acumularile se pot produce si din cauza inclinatiei unor strazi sau a nerespectarii normelor de executie a trotuarelor, bordurilor, unor constructii etc.

Nici un oras, primarie sau companie privata nu isi permite investitii de miliarde de Euro si blocarea pentru ani de zile a traficului, pentru a redimensiona reteaua de canalizare, in baza fenomenelor considerate exceptionale, concentrandu-se in schimb pe optimizarea si modernizarea retelei existente si pe intretinerea corecta.

Prin urmare, aceste evenimente nu pot fi nici prevenite, nici oprite, iar activitatea ANCAB s-a concentrat pe limitarea efectelor prin masuri specifice si pe interventie prompta, urmarind 3 directii:

  • Masuri luate preventiv, in momentul informarilor emise de ANM (1 si 2 iulie), in coordonare cu ANAR (Administratia Nationala a Apelor Romane) si cu PMB. Cele mai importante au fost masurile hidro-mecanice, menite a controla intrarile de apa si evacuarile pluviale.
  • Interventie prompta in timpul evenimentului pluvial, in baza sesizarilor cetatenilor, a indicatiilor primite din partea PMB si a Politiei Rutiere si a propriilor constatari. Iata un grafic cu evolutia interventiilor:

Programul de investitii derulat de ANCAB, precum si intretinerea retelei de canalizare. Sunt numeroase exemple, care au rezolvat majoritatea zonelor problematice ale Capitalei, vom aminti doar unul: gândită să preia apa uzată adusă de restul colectoarelor şi să o transporte la staţia de epurare de la Glina, caseta de sub Dâmboviţa a fost construită

în anii 1980, iar din anii 1990 nu a mai fost deloc întreţinută, până ce a fost transferată în exploatarea Apa Nova în anul 2011. Până atunci, din cauza lipsei de lucrări de întreţinere, caseta şi-a redus capacitatea de transport a apelor colectate la aproximativ 47% din capacitatea maximă pentru care a fost proiectată. Exploatarea incorectă atât de mult timp a însemnat şi faptul că readucerea la gradul optim de funcţionare nu a fost deloc un proces simplu, in 2015 ANCAB reusind aducerea casetei la capacitate maximă. Ganditi-va ce ar fi insemnat, la ploaia de acum, ca aproape jumatate din volumul evacuat de 11 milioane metri cubi, sa ramana pe strazile orasului.

 

Nu în ultimul rând, e vorba şi de faptul că instituţiile implicate în mentenanţa sistemului şi în intervenţii au învăţat să lucreze mult mai bine împreună.

Pentru că principalele probleme au început a fi rezolvate, în ultima perioadă s-au putut constata şi alte aspecte, trecute cu vederea. De exemplu, s-a intervenit mult pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Multe dintre acestea nu aveau instalată clapetă anti-refulare, motiv ce a dus la inundarea lor.

Acestea se poziţionează pe instalaţia interioară de canalizare, ce aparţine proprietarilor de clădiri, fiind în sarcina acestora, încă de la faza de proiectare a clădirii (tinand cont de poziţia imobilului faţă de reţeaua publică de canalizare).

ANCAB derulează un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corectă a acestor dispozitive.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Bilanț coronavirus 24 iunie 2021:  Au fost confirmate 68 de cazuri noi în ultimele 24... Bilanț coronavirus 24 iunie 2021: Au fost confirmate 68 de cazuri noi în ultimele 24 pe ore. Câte persoane au murit?
spotmedia.ro
Palma Comisiei de la Veneția. Când te comporți ca USL Palma Comisiei de la Veneția. Când te comporți ca USL
spotmedia.ro
Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie.... Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
b1.ro
Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare! Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare!
infoactual.ro
De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume! De ce a murit Bran, îndrăgitul actor din Stan și Bran. Cauza morții a șocat întreaga lume!
infoactual.ro
Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit Reguli de aur în dietă. Un celebru nutriționist a dezvăluit schema sigură pentru slăbit
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si